Εξ αρχής θέλω να επισημάνω ότι ο μαυραγοριτισμός είναι σε όλες του τις μορφές και κυρίως σε περιόδους κρίσης κατακριτέος. Αλλά πώς να το κάνουμε, υπάρχουν μεγαλύτερα fake news της κυβέρνησης από την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού του γνωστού Ριχάρδου; Για τον οποίο μάλιστα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές επρόκειτο να αποφασίσει ο ανακριτής και ο εισαγγελέας εάν θα αποφυλακιστεί ή όχι.

nnn

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δεν είχε ωστόσο έως αργά το απόγευμα της Τρίτης δώσει σύμφωνη γνώμη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων οι οποίοι έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση. Εξαιτίας αυτού εξετάζεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για την άρση της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει το μεγαλοπρεπέστατο fake new της κυβέρνησης. Και εξηγούμαι…

nnn

Το φιάσκο (γιατί περί φιάσκου πρόκειται) ξεκινά, όπως έμαθα, από την Ελληνική Αστυνομία ή μάλλον από την κυβέρνηση που πίεζε την Αστυνομία για να επιδείξει τρανταχτές, όπως τις χαρακτήριζε, επιτυχίες ώστε να κλείσει το στόμα της ΝΔ και ιδιαίτερα του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε (και κάνει) λόγο για ανομίες, για έξαρση της εγκληματικότητας, για τους… Ρουβίκωνες κ.τ.λ. Και την πάτησε με το γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης του Ριχάρδου (τις συνομιλίες της μαφίας του χρυσού, όπως την ονόμασε και που δημοσιοποίησε). Την πάτησαν και η Αστυνομία και η κυβέρνηση.

Γιατί προτρέχει ο Τσίπρας;

Πέρα όμως από το κυβερνητικό, το  αστυνομικό (καθώς και δικαστικό, ας μην το ξεχνάμε) φιάσκο στο θέμα του Ριχάρδου και των υπολοίπων ατόμων που προφυλακίστηκαν για την υπόθεση της μαφίας του χρυσού, η όλη ιστορία εξελίσσεται και σε προσωπικό φιάσκο του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα να υιοθετήσει τις κατηγορίες χωρίς, όπως διαπιστώθηκε λίγες ώρες αργότερα, να γνωρίζει τι περιελάμβανε η δικογραφία.

nnn

Δεν πέρασαν και πολλές ημέρες όταν από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας χρυσού, κατονομάζοντας μάλιστα τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, σε αντίθεση με τις παλαιότερες που έκρυβαν τις υποθέσεις, όπως είχε υποστηρίξει. Η ΝΔ βεβαίως αφήνει αιχμές κατά του κ. Τσίπρα και για άλλες δικαστικές υποθέσεις όπου έσπευσε πρόωρα είτε να υιοθετήσει τα πορίσματα είτε να εξαγγείλει διώξεις, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Novartis.

Οι «Ρεπόρτερς» στη Βουλή

Δεν ξέρω εάν οι παλαιότεροι (όχι και πολύ παλαιότεροι) θυμούνται την επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ2 «Οι Ρεπόρτερς». Ηταν τρεις δημοσιογράφοι, οι Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Χαρδαβέλλας (φωτογραφία). Και οι τρεις ήταν συντάκτες της εφημερίδας «Τα Νέα» και είχαν αρμοδιότητα τη λεγόμενη ερευνητική δημοσιογραφία. Και επειδή όπως λένε η δημοσιογραφία οδηγεί παντού φτάνει να την εγκαταλείψει κανείς γρήγορα, και οι τρεις θέλησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην πολιτική. Την αρχή έκανε ο Γιώργος Λιάνης με το ΠαΣοΚ και ακολούθησε ο Γιάννης Δημαράς. Ο Κώστας Χαρδαβέλλας δεν τους ακολούθησε, τότε, αλλά παρέμεινε στη δημοσιογραφία (έκανε κυρίως ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές), αλλά τώρα μπήκε και αυτός στη διαδικασία του υποψηφίου βουλευτή με το ΚΙΝΑΛ (όπως το ανακοίνωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά). Ετσι και οι τρεις (πρώην) «Ρεπόρτερς» είδαν ή πρόκειται να δουν τη Βουλή.

Η δημοσιογραφία οδηγεί στην πολιτική;

Εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα (περιλαμβανομένου και του ΚΚΕ) έχουν περιλάβει (ή πρόκειται να περιλάβουν) στα ψηφοδέλτιά τους και δημοσιογράφους. Η Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ για παράδειγμα, είναι η μακροβιότερη κοινοβουλευτικά δημοσιογράφος. Δημοσιογράφοι έχουν γίνουν υπουργοί (όπως ο Γιώργος Λιάνης) ή αντιπρόεδροι της Βουλής (όπως ο Γ. Βαρεμένος του ΣΥΡΙΖΑ), ή ευρωβουλευτές (όπως η Μαρία Σπυράκη), ακόμα και αρχηγοί κομμάτων (όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης). Ειδικά στις επερχόμενες εκλογές ο αριθμός των ανθρώπων του Τύπου που θα πολιτευθούν ή που επιθυμούν να πολιτευθούν με τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο. Αφήστε που οι αρχηγοί των κομμάτων κρατάνε ακόμα κρυφά ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημοσιογράφων, προφανώς για να μην τα «κάψουν» από τώρα.

Κόσμος πάει κι έρχεται στο Μαξίμου

Τελευταίως, όπως με πληροφορεί ένα πουλάκι που μονίμως κατοικοεδρεύει στην οδό Ηρώδου Αττικού και έχει ορατότητα και στα δύο μέγαρα (Μαξίμου και Προεδρικό), κόσμος και κοσμάκης πάει κι έρχεται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οχι από την κύρια είσοδο, αλλά από την πίσω πόρτα, απέναντι από την ανεπίσημη είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Μάλιστα την Τρίτη, μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν οι κλούβες των ΜΑΤ έκοψαν τον δρόμο στα ΑΜΕΑ, προσωπικά ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι κλούβες οπό την Ηρώδου του Αττικού. Συνολικά ήταν τέσσερις (τρεις στην αρχή της οδού και μία κοντά στο Ζάππειο) και έτσι την Τρίτη ήταν η πρώτη ημέρα στα τελευταία τέσσερα χρόνια που δεν υπήρχαν κλούβες να φρουρούν το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η φύλαξη του Πρωθυπουργού

Αλλά μη νομίζετε ότι ο Πρωθυπουργός έμεινε χωρίς φύλαξη. Γιατί το ίδιο πουλάκι μου είπε ότι υπάρχουν ένα σωρό αστυνομικοί (με πολιτικά και ένστολοι) που τον φυλάνε. Ακόμα και στον Εθνικό Κήπο κρύβονται αστυνομικοί. Μόνο που τελευταίως ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να τον διασχίσει για να μεταβεί στη Βουλή, όπως έκανε πριν από έναν χρόνο (μαζί με τον Νίκο Παππά) και κατά σύμπτωση συναντούσε πάντοτε κάποιους πιτσιρικάδες με τους οποίους έπιανε κουβέντα ή έκανε take five μαζί τους. Ποιος ξέρει γιατί; Τι άραγε φοβάται;

Ο Φλαμπουράρης με επιχειρηματίες και καναλάρχες

Το ίδιο παρατηρητικό και (κάπως κουτσομπολίστικο) πουλάκι με διαβεβαίωσε ότι τελευταίως έχουν πυκνώσει οι επαφές του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη με τους φίλα προσκείμενους στο Μαξίμου επιχειρηματίες. Είναι αυτοί που σας έλεγα πως μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου. Τα τηλεφωνήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν καναλάρχες και εκπροσώπους τού επιχειρείν να περνούν πιο συχνά το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου. Εκτός από το αφεντικό της Aegean Δημήτρη Μελισσανίδη, μαθαίνω ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε και άλλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, κυρίως με επιχειρηματίες.

Τα φώτα του Προεδρικού

Τις νυχτερινές ώρες καμιά φορά τα φώτα του Προεδρικού Μεγάρου παραμένουν ανοικτά. Ο ένοικός του, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, δέχεται μαθαίνω αρκετούς φίλους του (δεν θα πολιτικοποιήσουμε τώρα και τις συναντήσεις), αλλά και πολιτικούς. Ονόματα (αν και είναι γνωστά σε πολλούς) δεν πρόκειται να σας πω, για να αποφύγω προεδρικές… διαψεύσεις.