Σε μια συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στον νευραλγικό τομέα των δεξαμενοπλοίων παγκοσμίως και παράλληλα αναδεικνύει τις δυνατότητες της «άλλης Ελλάδας» προχώρησε η ναυτιλιακή εταιρεία Capital Product Partners LP (CPLP), συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η CPLP, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θα αποσχίσει τις δραστηριότητες δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού και προϊόντων πετρελαίου και θα τις συγχωνεύσει με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της DSS Holdings LP. Μεγαλομέτοχος στην τελευταία είναι ο Γουίλμπουρ Ρος, σημερινός υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την επωνυμία Diamond S Shipping Inc θα έχει έδρα το Greenwich του Κονέκτικατ και αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Θα έχει στην κατοχή της 68 δεξαμενόπλοια (43 από την DSS και 25 από την CPLP) και θα διατηρεί τον τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο εισηγμένο σε χρηματιστήριο αποτελούμενο από δεξαμενόπλοια τύπου Medium Range (MR) μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου. Πρόκειται για μια συναλλαγή συνολικής αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συναλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα οι μεριδιούχοι της CPLP να κατέχουν αρχικά περίπου το 33% και οι κάτοχοι μετοχών της DSS να κατέχουν αρχικά περίπου το 67% της νέας εταιρείας (όλα τα ποσοστά συμμετοχής υπόκεινται στις προσαρμογές κλεισίματος). Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν 23 εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα, σε μορφή επιπλέον μεριδίου κτήσης στη νέα εταιρεία, γεγονός που τους δίνει ένα premium περίπου 11% επί της καθαρής αξίας του στόλου που θα συνεισφέρει η CPLP.

Οι μεριδιούχοι της CPLP θα εξακολουθήσουν επίσης να κατέχουν τα ποσοστά τους στην CPLP, η οποία σκοπεύει να πραγματοποιήσει reverse split αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

«Η νέα εταιρεία Diamond S Shipping Inc. θα είναι ηγέτις στις αγορές δεξαμενοπλοίων αργού και προϊόντων πετρελαίου, επωφελούμενη από ένα ισορροπημένο και μεγάλης κλίμακας χαρτοφυλάκιο πλοίων, ισχυρή διοίκηση και ηγεσία και οικονομικά αποδοτική εμπορική πλατφόρμα. Η συναλλαγή αντικατοπτρίζει τις στρατηγικές πρωτοβουλίες της DSS για πρόσβαση στις χρηματιστηριακές αγορές σε κατάλληλο εύρος και σε κατάλληλη χρονική στιγμή στον ναυτιλιακό κύκλο, για να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο θέτοντας τον εαυτό της σε προνομιακή θέση για την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αυτή η συναλλαγή αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για τη CPLP, προκειμένου να βελτιώσει την αξία της για τους μετόχους της. Η CPLP προτίθεται να συνεχίσει ως «master limited partnership» (MLP), με έναν σύγχρονο στόλο, με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ναυλώσεις που παράγουν σταθερές ταμειακές ροές, κυρίως στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και της ιδιοκτησίας ενός πλοίου ξηρού φορτίου. Η CPLP μετά το deal εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει με επιτυχία στην περαιτέρω απόκτηση περιουσιακών στοιχείων σε διάφορους κλάδους της ναυτιλίας με στόχο την αύξηση των ταμειακών της ροών και τη μελλοντική αύξηση των διανεμόμενων ροών ανά μετοχή.

Τα μεγέθη της νέας εταιρείας

– Το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Diamond S Shipping Inc. θα αποτελείται από τον συνδυασμένο στόλο των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς αργού και προϊόντων πετρελαίου των CPLP και DSS, έναν στόλο συνολικά 68 δεξαμενοπλοίων υψηλής ποιότητας, με μέσο όρο ηλικίας τα 7,8 έτη, συμπεριλαμβανομένων 52 δεξαμενοπλοίων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και 16 πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου, τοποθετώντας τη νέα εισηγμένη εταιρεία σε θέση να αξιοποιήσει τα βελτιωμένα στοιχεία της αγοράς δεξαμενοπλοίων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής