Τις καθοριστικότερες για την υπέρβαση των σινοαμερικανικών εμπορικών διαφορών συνομιλίες θα έχουν το Σαββατοκύριακο αυτό στο Μπουένος Αϊρες οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Επειτα από τις κινήσεις καλής θέλησης που έχει κάνει ο Σι (στις αρχές Νοεμβρίου ανακοίνωσε για την επόμενη 15ετία αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα από τα 24 στα 30 τρισ. δολάρια και επιπλέον την εισαγωγή υπηρεσιών αξίας 10 τρισ. δολαρίων), πληροφορίες από την Ουάσιγκτον έφεραν και τον Τραμπ να μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της Αργεντινής με διαλλακτικό πνεύμα.

Το Σάββατο το βράδυ Τραμπ και Σι πρόκειται να δειπνήσουν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20. Πρόκειται για την πρώτη «tête-à-tête» συνάντηση των δύο ηγετών μετά το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου και οι ελπίδες του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών – αλλά και του πλανήτη – είναι μεταξύ τυρού και αχλαδιού αν ο αμερικανός πρόεδρος να κηρύξει τουλάχιστον την παύση των εμπορικών εχθροπραξιών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.

Αλλαγή σελίδας

«Είναι μεγάλο το διακύβευμα. Και είναι μεγάλη η ευκαιρία να γυρίσει η σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, εφόσον ο πρόεδρος Σι προσέλθει στη συνάντηση με μερικές καινούργιες ιδέες» δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο οικονομικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο Λάρι Κούντλοου. Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Πέμπτη, πάντως, κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών δεν πρόκειται να εκδοθεί. Έχουν προγραμματιστεί ξεχωριστές ενημερώσεις των δημοσιογράφων από τις δύο πλευρές.

Την προηγουμένη ο Τραμπ είχε απειλήσει να αυξήσει από 1ης Ιανουαρίου τον συντελεστή δασμολόγησης στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που εισάγουν οι ΗΠΑ (τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επιβαρύνει τις εισαγωγές με 10%). Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ο Τραμπ απειλεί να δασμολογήσει επιπλέον ετήσιες εισαγωγές αξίας 267 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Τα αντίποινα του Πεκίνου στους αμερικανικούς δασμούς είναι πολύ ηπιότερα (έχει δασμολογήσει αμερικανικές εισαγωγές 60 δισ. δολαρίων) και ως εκ τούτου ο Τραμπ θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι στη διαμάχη με την Κίνα.

Στο Μπουένος Αϊρες ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας Μουν Ζάι-ιν, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι και επίσης με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο Τραμπ και με το σαουδάραβα πρίγκιπα του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με το ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ακυρώθηκε λόγω της νέας πολεμικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.