Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής: Υποστηρίζει τη δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση», δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προετοιμάζεται για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έπειτα από το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η Βρετανία με την ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, του οποίου ακολούθησε μια σειρά από παραιτήσεις υπουργών.

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάιλες Βάρα, όπως και η υπουργός Εργασίας Έσθερ Μακβέι παραιτήθηκαν σήμερα.

«Προετοιμαζόμασταν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα περαιτέρω στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή (…) θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η ίδια σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτών που πιστεύουν ότι το δίχτυ ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας προσκρούει στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας.

Ωστόσο υπήρξε βελτίωση από προηγούμενες προτάσεις, αντέτεινε.

«Οι αναφορές στο δίχτυ ασφαλείας εγείρουν πράγματι ορισμένα δύσκολα ζητήματα», είπε. «Αποδέχομαι πλήρως ότι στη Βουλή υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με το δίχτυ ασφαλείας. Πράγματι, συμμερίζομαι ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες».

Ωστόσο, γνωστοποίησε, καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή με τις Βρυξέλλες χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας. «Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευόταν καμία μελλοντική σύμπραξη χωρίς αυτό», είπε στους βουλευτές.

Η Μέι υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου ο,τιδήποτε κι αν συμβεί στο μεταξύ.

Η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και δεν θα αναστείλει τη διαδικασία εξόδου, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις για το Brexit και το Λονδίνο θα συμμορφωθεί με αυτές.

Όταν θα ζητηθεί από το κοινοβούλιο να ψηφίσει για μια τελική συμφωνία για το Brexit οι βουλευτές θα πρέπει να αναλογιστούν ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, υπογράμμισε επίσης.

«Δεν θα επεκτείνουμε το Άρθρο 50», απάντησε σχετικά σε ερώτηση που της έκαναν για το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει στις χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ.