Ενα-ένα τα ονόματα που εμφανίστηκαν από διάφορα ΜΜΕ (και sites) ως δήθεν υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων που τους στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) και ο ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν (οι περισσότεροι μάλιστα με οργή) το ενδιαφέρον τους για τη δημαρχία. Οπως για παράδειγμα ο Φραγκίσκος Αλβέρτης που ανάμεσα στα άλλα είπε «εγώ τι σχέση έχω με τον ΣΥΡΙΖΑ», ή η Γιάννα Αγγελοπούλου που εξέφρασε την έκπληξή της για την εμπλοκή του ονόματός της. Να σημειώσω ότι η κυρία Αγγελοπούλου όντως είχε αρχίσει από το 2015 ένα είδος φλερτ με τον κ. Τσίπρα (και ποιος δεν θυμάται το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και την ομιλία του με τον Μπιλ Κλίντον) αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δυσαρεστήθηκε για την υπόθεση της ανανέωσης του διπλωματικού της διαβατηρίου και απέσυρε το ενδιαφέρον της.

■■■

Ετσι λοιπόν το ερώτημα παραμένει: Ποιον έχει υπ’ όψιν του ο κ. Τσίπρας για δήμαρχο που μάλιστα δεν μπορεί να χάσει; Οπως μάθατε από αυτή τη στήλη, ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι αναζητεί άνθρωπο που δεν χάνει, δεν εννοούσε αθλητή, αλλά πολιτικό πρόσωπο. Και αυτό το «δεν χάνει» δικαιολογείται από τον κ. Τσίπρα από το ότι ένας υποψήφιος δίνει τη μάχη των εκλογών όχι για να χάσει αλλά για να την κερδίσει. Πάντως ο Πρωθυπουργός περιμένει ακόμα και δεν ανακοινώνει το όνομα του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μην το ανακοινώνει, δεν κάνουν όμως το ίδιο οι υπουργοί του και τα κομματικά στελέχη…

■■■

Σας πληροφορώ λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες που άφησαν να διαρρεύσουν υπουργοί (ας μην αναφέρω τα ονόματά τους), βουλευτές, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο «εκλεκτός» του κ. Τσίπρα για τον πρώτο δήμο της χώρας δεν είναι άλλος από τον σημερινό υφυπουργό Εργασίας, τον… 33χρονο Νάσο Ηλιόπουλο, πρώην ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Με δυο λόγια ο κ. Τσίπρας πολύ θα ήθελε (και πάλι) ως υποψήφιο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη (από τον οποίο όμως έφαγε πόρτα) και επιχειρεί να βρει έναν… «αντι-Γαβριήλ», έναν νέο άνθρωπο, όπως ήταν και ο ίδιος όταν διεκδίκησε τον δήμο της Αθήνας. Να σημειώσω ότι πέραν του γεγονότος ότι ο νεαρός υφυπουργός Εργασίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει παρά την ηλικία του ένα πλούσιο βιογραφικό. Ακόμα και στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει εργαστεί και έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ.

«Εγώ απ’ αυτόν δεν χάνω»

Για όποιον ξέρει από πολιτική ιστορία, η φράση «εγώ δεν χάνω απ’ αυτόν» έχει χρησιμοποιηθεί απαξιωτικά δύο φορές από πρωθυπουργό. Από τον Κώστα Καραμανλή για τον Γιώργο Παπανδρέου και από τον Αντώνη Σαμαρά για τον Αλέξη Τσίπρα. Η οίηση της εξουσίας και οι… κακοί σύμβουλοι που τους αποξένωναν από την κοινωνία ήταν οι βασικές αιτίες που τελικά και οι δύο έχασαν και μάλιστα έπεσαν με πάταγο.

■■■

Την ίδια φράση πάνω-κάτω φαίνεται να χρησιμοποιεί τώρα και ο Αλέξης Τσίπρας, προφανώς γιατί δεν έχει πάρει μαθήματα από τα παθήματα των άλλων. Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να χάσει εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και το σημαντικότερο, έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται πως «παίζει» χωρίς πολιτικό αντίπαλο.

■■■

Απαξιώνει δηλαδή τη ΝΔ, κατηγορεί τα media (που δεν τον λιβανίζουν) και τη «διαπλοκή» για τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν 10 μονάδες πίσω και υπόσχεται νέες νίκες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως μου έλεγε όμως παλιά «καραβάνα» της Βουλής που έχει διαβάσει και αγγλική λογοτεχνία, «τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της άγνοιας είναι ματαιοδοξία, υπεροψία και αλαζονεία».

Οταν ο Τσίπρας παραγγέλνει το… εσπρεσάκι του

Μία ασυνήθιστη εικόνα «συνέλαβε» ο φακός στα έδρανα της κυβέρνησης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος: τον Πρωθυπουργό, να πίνει την ώρα που μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το… εσπρεσάκι του. Είναι η δεύτερη φορά που εμφανίζονται στα κυβερνητικά έδρανα διάφοροι καφέδες. Η πρώτη ήταν όταν ο Νίκος Ξυδάκης ήταν υπουργός Πολιτισμού και είχε παραγγείλει έναν φρέντο. Αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να του φέρουν έναν καφέ εκεί, ίσως γιατί δεν ήθελε να χάσει τη συζήτηση πηγαίνοντας στο γραφείο του. Και συνέχισε να παρακολουθεί τη συζήτηση…

Η Ολγα και η Μισέλ Ομπάμα

Στα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ εντοπίστηκε και το βιβλίο της… Μισέλ Ομπάμα, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε. Η Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν εκείνη που είχε μπροστά της τα απομνημονεύματα της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ.

Ο Εδεσσαϊκός των αρχηγών

Και ξαφνικά στην πιο σημαντική συζήτηση που μπορεί να έχει η Βουλή, αυτήν της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέμειξε τον πρόεδρο του… Εδεσσαϊκού, θέλοντας να δείξει στην αίθουσα της Ολομέλειας (και χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του) ότι ο κ. Μητσοτάκης… μπουρδολογεί και ομιλεί χωρίς τίποτα. Αλλά ο κ. Τσίπρας πάνω στη βιασύνη του να επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη με μια σκηνή που ανέδειξαν πριν από χρόνια οι της «Ράδιο Αρβύλα», έκανε λάθος. Δεν ήταν ο πρόεδρος Πέτρος Πασσαλής, αλλά ο αντιπρόεδρος Θωμάς Μάτσιος του Εδεσσαϊκού, όπως πολύ σωστά τον διόρθωσε ο κ. Μητσοτάκης.

■■■

Ιδού λοιπόν ένα απόσπασμα από τις τότε δηλώσεις του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας (για το… νόημα των λέξεων, διατηρώντας τη σύνταξη) «…ναι ναι, εμείς γιατί κοίταξε αρχή ούτε ούτε και κοιτάξτε αυτοί δεν ήθελαν ακούς για να κάνει γίνει αυτό το παιχνίδι αλλά ύστερα μόλις όπως είπαμε ότι αυτό εμείς δεν δεν καν θέλαμε αυτοί είπανε όχι θέλουμε να γίνει, ε κι εμείς είπαμε όχι λέμε δε δεν θα γίνει, θα κάνει γίνει αυτό πάλι. Αυτό μόνο, τίποτα άλλο…».

Ο Κοτζιάς δεν κάθεται καλά

Η ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά δεν ξάφνιασε όσους τον γνωρίζουν. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζουν «δεν πρόκειται να καθίσει καλά» και το δείχνει με κάθε τρόπο. Οπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, όσο ο Πρωθυπουργός δεν τον καλύπτει στις ύβρεις και στις κατηγορίες του Καμμένου και όσο κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τον βγάλουν «γραφικό» για να ξεμπερδεύουν μαζί του, τόσο αυτός θα μιλά. Κάποιοι θυμήθηκαν ότι έφυγε από το πλευρό του Γ. Παπανδρέου γιατί δεν τον είχε κάνει υπουργό. Εφυγε αλλά δεν είχε να πει πολλά για τον πρώην πρωθυπουργό. Τώρα όμως που έφυγε από το πλάι του Τσίπρα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν θα είναι φρόνιμος γιατί διαθέτει… χαρτιά, μηνύματα, αποδείξεις και ονόματα.