• Αναζήτηση
 • «Πες το ποιητικά, πες το με μια ιστορία, έχει φύλο η καρδιά;»

  Ο 1ος πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμού δημιουργικής γραφής για τους μαθητές και τις μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας με θέμα: «Πες το ποιητικά, πες το με μια ιστορία, έχει φύλο η καρδιά;» διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας  των Φύλων (ΓΓΙΦ), σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ.

  Στόχος του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι να παρέχει τη δυνατότητα στους  μαθητές, μέσω της δημιουργικής γραφής, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να τοποθετηθούν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο φύλο και τον τρόπο που η νεολαία σήμερα το βιώνουν και το αντιλαμβάνονται. Να προβληματιστούν για ζητήματα έμφυλης ισότητας και διαφορετικότητας, να ασκήσουν κριτική για τον σεξισμό, τα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία.

  Οι θεματικές που καλούνται να αξιοποιήσουν οι μαθητές είναι ανοικτές, εναπόκεινται στο ενδιαφέρον τους  και υπό αυτήν την έννοια, μπορούν να αναφερθούν σε ένα ευρύ πεδίο στην ποιητική ή πεζογραφική αφήγησή τους.

  Ενδεικτικά, μπορούν να αναφερθούν στους τρόπους με τους οποίους προσλαμβάνουν και κατανοούν τις ερωτικές τους σχέσεις, σε ζητήματα στερεοτύπων, διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικής επιλογής, έμφυλων ανισοτήτων, στερεοτυπικών ρόλων ανδρών/γυναικών, τρόπων κατασκευής αρρενωπότητας/θηλυκότητας, έμφυλης βίας, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, έμφυλων ταυτοτήτων κ.α. Πέραν των ενδεικτικά αναφερόμενων ζητημάτων, οι μαθητές/μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οποιοδήποτε άλλο θέμα κινητοποιεί το ενδιαφέρον τους υπό την προϋπόθεση ότι θα εμπεριέχει όψεις και οπτικές του φύλου στο ποιητικό ή πεζό κείμενό τους.

  Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής) σε όλη την επικράτεια και υλοποιείται σε συνεργασία και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται, με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, να καταθέσουν το δημιουργικό τους έργο στις κατηγορίες: «Ποίηση» και «Διήγημα».

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε στη ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλλων www.isotita.gr

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Η Mykonian μεταφορά Brancusi Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος Φίφης Δελμούζος-Κασσανδρής δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι από το περουβιανής προέλευσης φιλέτο του. Τον παρακολουθούσα μέσα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk