Επένδυση στο video gaming με νέα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία

Εντάσσονται στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Επενδυτικά κίνητρα καθώς και δύο νέες γραμμές πιστωτικής στήριξης για το video gaming, αλλά και ένταξη της οπτικοακουστικής δημιουργίας στον νέο αναπτυξιακό νόμο εντάσσονται στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του 2ου Athens Games Festival. Στο εφετινό φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 20-21 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθούν 80 εταιρείες από ανεξάρτητους δημιουργούς, καθώς και 40 ομιλητές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας όπως Amazon, Google, Ubisoft, Kickstarter, Supercell, αλλά και από Έλληνες επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές

Για έναν τομέα που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας προς τα έξω και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, έκανε λόγο ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. «Είναι ευτυχής η συγκυρία που σήμερα παρουσιάζουμε και ανακοινώνουμε τη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση του Athens Games Festival. Πρόκειται για έναν θεσμό που πλέον καθιερώνεται και ο οποίος φιλοδοξεί να μεγαλώνει και να αναδεικνύει τη σημαντικότητα των οπτικοακουστικών μέσων και της βιομηχανίας αυτής για την ανάπτυξη της χώρας» είπε. «Από τη χώρα μας δεν λείπει τίποτα. Ούτε τα μυαλά ούτε, βέβαια, η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου» συμπλήρωσε.

Απαριθμώντας τις άμεσες πρωτοβουλίες του Υπουργείου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Λευτέρης Κρέτσος, ανέφερε την ένταξη της παραγωγής video games στα επενδυτικά κίνητρα για οπτικοακουστικές παραγωγές, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που βρίσκεται ήδη στη φάση των υπογραφών. Επισήμανε δε ότι τα κίνητρα είναι πλέον πολύ ελκυστικά καθώς το cash rebate πάει στο 35% χωρίς όριο και καθορίζεται ένα minimum δαπανών -από τα χαμηλότερα διεθνώς- στις 60.000 ευρώ.

Στον αναπτυξιακό νόμο η οπτικοακουστική δημιουργία

Ακόμα, όπως ανέφερε, «το video game έχει μπει ήδη στις δύο νέες γραμμές πιστωτικής στήριξης  που θα προσφέρει η χώρα εντός του 2018». Η πρώτη σχετίζεται με το ταμείο επιχειρηματικότητας, ένα funding stream 916 εκατ. ευρώ, που λειτουργεί με μειωμένο επιτόκιο κατά 40% και περίοδο χάριτος από 6 έως 24 μήνες όπου το gaming έχει θέση όπως και ο ευρύτερος κλάδος της οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Η δεύτερη αφορά ένα νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας που υπογράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Στόχος μας είναι το gaming να έχει θέση και στο νέο ειδικό ταμείο το οποίο ελπίζουμε να λειτουργεί στις αρχές του 2019 κι αυτό με χρήματα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και με τη συνέργεια του ΕΤΕΑΝ» είπε ο κ. Κρέτσος, προαναγγέλλοντας ότι στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα προβλέπονται όλες οι κατηγορίες οπτικοακουστικής δημιουργίας για την κατασκευή και επιδότηση υποδομών και την αγορά μηχανημάτων στον χώρο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

«Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μεταξύ άλλων ένα game financing forum όπου θα παρουσιάζονται όλα τα εργαλεία που προσφέρουμε, τα κίνητρα επιδότησης, τα κίνητρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε ο αρμόδιος υφυπουργός. Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας κ. Πάνος Κουάνης, τόνισε ότι «το video games industry έχει προχωρήσει πάρα πολύ, είναι πολύ προσοδοφόρο στις αναπτυγμένες αγορές, με φοβερές συνεργασίες καθώς και συνέργειες με κόμικ και κινηματογράφο. Το ΕΚΟΜΕ είναι εδώ για να ενισχύσει το δημιουργικό και επιχειρηματικό σκέλος της δημιουργίας και παραγωγής παιχνιδιών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk