Από τις «πηγές» του Μαξίμου έως τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, διάφορους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τον φιλοκυβερνητικό Τύπο εκδηλώνεται αποδοκιμασία για τα λεγόμενα του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ.

Ισχυρίζονται εν χορώ ότι ο υπουργός Αμυνας βρίσκεται εκτός γραμμής, ότι αυτά που λέει είναι επικίνδυνα και με αυτόν τον τρόπο επαναφέρουν ουσιαστικά το κλίμα δήθεν διχασμού μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το οποίο είχε ακυρωθεί μετά το δημοψήφισμα-φιάσκο στα Σκόπια.

Παρά ταύτα, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δύσκολα πείθουν.

Ως προς τις αμερικανικές βάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, τα είχε πει σχεδόν εξίσου καθαρά πριν από περίπου έναν μήνα ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Τζ. Ντάνφορντ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και λίγο προτού καταπλεύσει η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου στην Θεσσαλονίκη.

Ο στρατηγός είχε μιλήσει για την περαιτέρω «αξιοποίηση» της Ελλάδας από τις ΗΠΑ για την υλοποίηση σχεδιασμών τους στην ευρύτερη περιοχή και οι δηλώσεις του ήταν δημόσιες, προς δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Είχε επίσης υπογραμμίσει ο στρατηγός Ντανφορντ, ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Β. Αποστολάκης «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους».

Και πιο αναλυτικά δήλωνε ότι «εμείς έχουμε εκμεταλλευτεί τον κόλπο της Σούδας – είναι μια κρίσιμη υποδομή εδώ στην περιοχή», ενώ μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνόδευαν είχαν επισημάνει μεταξύ άλλων και ότι αμερικανικά UAV «MQ-9 Reaper» έχουν μετασταθμεύσει και επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

Υπό αυτό το πρίσμα, όσοι ισχυρίζονται ότι ο Καμμένος κάνει του κεφαλιού του, απλώς διαψεύδονται από τα γεγονότα. Και η πλειοδοσία φιλοαμερικανισμού του υπουργού Αμυνας θα πρέπει να ερμηνευτεί και ως ένας τρόπος αναζήτησης ερεισμάτων εν όψει πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Διαφορετικής τάξης ζήτημα είναι το ούτως ή αλλως ανεδαφικό δήθεν σχέδιο του για τα Σκόπια. Τα όσα προτείνει ο υπουργός Αμυνας για επί μέρους διμερείς συμφωνίες δεν προβλέπονται καν εντός του ΝΑΤΟ και το γνωρίζουν αυτό οι Αμερικανοί συνομιλητές του.

Με τον τρόπο αυτόν όμως αναζωπυρώνεται η τεχνητή διαφωνία Τσίπρα – Καμμένου, η οποία εξακολουθεί να είναι βολική και για τους δύο.

Εν αναμονή των εξελίξεων στα Σκόπια, εκτυλίσσεται παράλληλα η διαδικασία διάλυσης των ΑΝΕΛ, καθώς δεν αποκλείεται να απαιτηθεί εν τέλει κάποια πλειοψηφία κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, εφόσον δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα. Και όσοι τάχα διαφωνούν με τον κ. Καμμένο να βρουν ευκαιρία προσχώρησης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα όσα εκτιμούν πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από όλα αυτά, για μία ακόμη φορά απαιτείται υπομονή, καθώς το σίριαλ Τσίπρα-Καμμένου έχει μερικές ακόμη συνέχειες.