Με «Το Βήμα της Κυριακής», «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» του Π.Κανελλόπουλου, VITA και ΒHMAgazino

Με «Το Βήμα της Κυριακής», «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» του Π. Κανελλόπουλου, VITA και ΒHMAgazino

Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος του Παναγιώτη Κανελλόπουλου

Ενα μνημειώδες έργο, που δεν κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Η συγκλονιστική περιπέτεια της διαμόρφωσης της Ευρώπης. Από το Βυζάντιο, στην Αναγέννηση.

Το κορυφαίο επίτευγμα της ελληνικής σκέψης του 20ού αιώνα.

Ενα πνευματικό καταφύγιο σε δύσκολους καιρούς.

Μια πυξίδα ζωής για όλους τους Ελληνες.

Η «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» ανασυνθέτει μοναδικά την περιπέτεια της διαμόρφωσης της Ευρώπης, χτισμένης πάνω στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού. Με τον πνευματικό πλούτο και την αφηγηματική της δύναμη θα συναρπάσει και θα οπλίσει με γνώση ζωής κάθε αναγνώστη, κάθε ηλικίας. Μια εκδοτική προσφορά εθνικής σημασίας, καθώς καθιστά προσιτό σε όλους το opus magnum της σύγχρονης ελληνικής σκέψης.

Ο πρώτος τόμος της «Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» εκδόθηκε το 1941, στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Απαιτήθηκαν συνολικά 57 χρόνια μέχρι να λάβει την τελική του μορφή. Και εκδίδεται σήμερα ειδικά για τους αναγνώστες του «Βήματος».

Οπως για τον συγγραφέα της, η «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» μπορεί και για τον κάθε αναγνώστη της να αποτελέσει πνευματικό καταφύγιο ανάτασης σε δύσκολους καιρούς. Κι αυτό, επειδή είναι μία γεμάτη αμεσότητα συναρπαστική εξιστόρηση της ευρωπαϊκής σκέψης και τέχνης από τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, μέχρι τον Χέγκελ, τις απαρχές του μαρξισμού και τον Γαλλικό Ρομαντισμό. Δηλαδή, της πνευματικής ραχοκοκαλιάς που διαμόρφωσε όχι μόνον την Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό. Ομως, η «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος» είναι κάτι ακόμη περισσότερο, αφού, παράλληλα με την πνευματική, ο Κανελλόπουλος γράφει ουσιαστικά και την πολυτάραχη πολιτική ιστορία του ευρωπαϊκού χώρου.

Η σκέψη, η τέχνη και η κοινωνική σημασία τους για τον σχηματισμό της Ευρώπης, όπως παρουσιάζονται σε αυτό το μοναδικό σε διεθνή κλίμακα, έργο, εκλύουν όλη τη δύναμη της αναζωογόνησης, της αναβάπτισης στην αστείρευτης δύναμης αληθινή ευρωπαϊκή κληρονομιά μας και στις βαθύτερες αξίες της. Ενα έργο πολύτιμο, μια πυξίδα ζωής, για όλους τους Ελληνες.

Αυτή την εβδομάδα

Από τον Δάντη ως τον Ιωάννη Καντακουζηνό.

Στον δεύτερο τόμο ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος προχωρά σε τολμηρές μα και εξαιρετικά διεισδυτικές συνθέσεις στην παράλληλη προσέγγιση του βυζαντινού με τον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο και στην προσπάθεια του να καταδείξει πώς ο πρώτος φώτισε τον δεύτερο και συνέβαλε αποφασιστικά στην Αναγέννησή του.

Οσο προχωρούν οι αιώνες, Ανατολή και Δύση σταδιακά διαμορφώνονται σε έννοιες διακριτές και, τελικά, εν πολλοίς αντιθετικές μεταξύ τους. Η διάχυση της σκέψης από την Ανατολή προς τη Δύση, όσο ενδυναμώνει τη δεύτερη –που ούτως ή άλλως ψάχνει το δρόμο να αναπτυχθεί πνευματικά, οικονομικά και πολιτικά- κατά κάποιο τρόπο, απομυζά την πρώτη.

Την ίδια ώρα που η τέχνη και η σκέψη στη Δύση ξεκινούν στην ουσία να κατακτήσουν τον κόσμο, στα ανατολικά, η βυζαντινή πνευματικότητα κατασταλάζει στον αντίποδα: στους Ησυχαστές και στον Νικόλαο Καβάσιλα, που αναζητά τη «μυστική εν Χριστώ ζωή» και την ένωση μαζί Του. Σταδιακά, το Βυζάντιο «εξαϋλώνεται» ακριβώς όπως οι μορφές των αγίων στις συγκλονιστικές αγιογραφίες στα μοναστήρια και τις εκκλησίες του…

Μαζί

VITA

  • Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα
  • Ενέργεια. Ολοι οι τρόποι να την ανεβάσουμε!
  • Το μέλλον της επιδερμίδας είναι φωτεινό!
  • Οι ασκήσεις που μας δυναμώνουν!

VITA, Η ζωή στα καλύτερά της!

Και

ΒHMAgazino

Με πλούσια θεματολογία, μεγάλο σχήμα, μοντέρνο σχεδιασμό και στην απλή έκδοση των €2.

ΒHMAgazino. Δεν ακολουθεί τάσεις, τις δημιουργεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk