Την επιτακτική ανάγκη μιας ολοκληρωμένης νομοθετικής λύσης για την περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων του ελληνικού  νησιωτικού χώρου προτείνει το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών «ReBattery».

Προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς τους, το οποίο έχουν κατά καιρούς καταγγείλει πολλοί τοπικοί φορείς και δημοτικές αρχές των νησιών, το «ReBattery» προτείνει να επιτρέπεται η φόρτωση, εκφόρτωση και θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων και των επικίνδυνων αποβλήτων και με κοινά επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία υπό την προϋπόθεση της τήρησης συγκεκριμένων διαδικασιών.  

Ειδικότερα, η νομοθετική ρύθμιση, που προτείνεται:

– Αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και των εμποδίων, που υφίστανται στη θαλάσσια μεταφορά των επικινδύνων αποβλήτων, η οποία γίνεται σήμερα μόνο με RORO (τύπος φορτηγού πλοίου) και μόνο για τα μεγάλα νησιά. Μάλιστα, αν η συλλογή και μεταφορά των επικινδύνων αποβλήτων με «RORO» ή με κοινά επιβατηγά, από τα νησιά της άγονης γραμμής συνδυαστεί και με τη συλλογή των αποβλήτων από μεγάλα νησιά ή συνδυαστεί με την μεταφορά επικινδύνων προϊόντων (π.χ. χρώματα), αυτός ο συνδυασμός θα επέτρεπε πολύ μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας στον Εθνικό Σχεδιασμό.

– Συνδέεται άμεσα με τη ρύθμιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου (ΜΙ), για τον νησιωτικό χώρο, η οποία αφορά στην εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με μέσα θαλάσσιας μαζικής μεταφοράς, με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση, η οποία πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή και τέθηκε σε ισχύ.

– Γίνεται επίκαιρη, με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Θαλάσσια Μεταφορά Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων», που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης για την διαχείριση των αποβλήτων, ιδίως των επικινδύνων αποβλήτων της νησιωτικής Ελλάδας.

Η νομοθετική πρόταση έχει πολλάκις υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές, με αφετηρία το 2013, με την κατάλληλη νομοτεχνική διατύπωση προκειμένου να νομοθετηθούν ή να αντιμετωπιστούν με οργανωτικά ή άλλα μέτρα πολιτικής.