Καθώς το FBI επικεντρώνει την προσπάθειά του για την ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας γύρω από τις καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος του Μπρετ Κάβανο, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της λεγόμενης “συμμορίας των τριών,” σχολιάζει το “Politico.”

ΗΠΑ: Εντός της εβδομάδας η ψηφοφορία στη Γερουσία για τον διορισμό Καβάνο

Πρόκειται για τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα και Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα. Ο Μακόνελ χρειάζεται την υποστήριξη των δύο από τους τρεις, προκειμένου να ψηφιστεί η επικύρωση του διορισμού του δικαστή Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έτσι, ο Μακόνελ κινείται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, προσπαθεί να τους καθησυχάσει για τις ανησυχίες που εκφράζουν, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, ασκεί πιέσεις για την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας επικύρωσης του διορισμού στην ολομέλεια του σώματος.

Ο ίδιος, χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα σχετικά με την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε μία κάθετη διαδικασία, όπως δήλωνε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα. Υπό την λογική αυτή, διαμορφώνει πιο ήπια το πολιτικό μήνυμά του, ώστε να προσεγγίσει διπλωματικά τους τρεις γερουσιαστές που εμφανίζονται διστακτικοί στο να υποστηρίξουν την επιλογή του προέδρου Τραμπ, για την πλήρωση της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από το Κεντάκι, προγραμματίζει την ολοκλήρωση των συζητήσεων γύρω από την επικύρωση μέχρι και την Πέμπτη, την διεξαγωγή μίας διαδικαστικής ψηφοφορίας την Παρασκευή, ενώ αν η κατάσταση εξελιχθεί ομαλά, θα δρομολογήσει την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, την Κυριακή.

Ωστόσο, η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος αυτού, προϋποθέτει ότι η έρευνα που διεξάγει το FBI θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τίθεται σε κίνδυνο όλος ο σχεδιασμός των κοινοβουλευτικών δράσεων κι ενεργειών, που έχει προγραμματίσει ο Μακόνελ.
Έτσι, στην περίπτωση που το FBI δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνά του μέχρι και αύριο, τόσο ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, όσο και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, θα πρέπει πιθανόν να περιμένουν την έλευση της αναφοράς από το FBI, πριν ολοκληρώσουν τη συζήτηση στην ολομέλεια με τελικό στάδιο την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Παράλληλα, στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί και οι επιφυλάξεις των τριών γερουσιαστών, σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων.

Από την άλλη μεριά, θεωρείται δεδομένο ότι την κατάσταση που διαμορφώνεται θα εκμεταλλευτούν πολιτικά οι Δημοκρατικοί, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο διαδικαστικό τέχνασμα, ώστε να καθυστερήσουν χρονικά όσο το δυνατόν περισσότερο, την διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας για τον Κάβανο.
Κατά την κρατούσα άποψη, μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, στην περίπτωση που η έρευνα του FBI δεν αποκαλύψει νέα στοιχεία, τότε, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν χρονικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού. Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι γνωρίζουν καλά ότι είναι ενδεχόμενο να προκληθούν χρονικές καθυστερήσεις κι αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στην διαδικασία επικύρωσης, στην περίπτωση που η έρευνα διαπιστώσει ανακολουθία μεταξύ των όσων έχει καταθέσει ο Κάβανο και των όσων καταθέτουν οι μάρτυρες στους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Οι συνεργάτες του Μακόνελ κρατούν το στόμα τους κλειστό, σχετικά με ενδεχόμενη πρόθεσή του να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική συζήτηση, πριν από τον τερματισμό της έρευνας του FBI.

“Οι άνθρωποι είναι αναγκαίο να καταλάβουν ότι έχουμε πράξει αυτό που απαιτείται. Έχουμε ρωτήσει τους Φλέικ, Κόλινς και Μαρκόβσκι για το τι θέλουν και μας το είπαν για την έρευνα. Έτσι, υποθέτω ότι αν μείνουν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής έρευνας, θα προχωρήσουμε στην ψηφοφορία,” δήλωσε χαρακτηριστικά το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Τζον Κόρνιν από το Τέξας.

Στο μεταξύ, ο Μακόνελ φροντίζει να στέλνει ένα μήνυμα κομματικής πειθαρχίας προς όλες τις πλευρές, αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος των κινήσεών του, να εστιάζεται στους τρεις γερουσιαστές, αλλά και στην αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Στην περίπτωση που η έρευνα του FBI ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει τον αριθμό των ψήφων που είναι απαραίτητοι για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, ανεξάρτητα από το τι θα μεσολαβήσει μέχρι την τελική επικύρωση. Οι ίδιοι Ρεπουμπλικάνοι, θεωρούν ότι ο Φλέικ τείνει προς το να υποστηρίξει την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, ενώ η Κόλινς και η Μαρκόβσκι θεωρούνται διαχειρίσιμες προς την ίδια κατεύθυνση. “Η όλη προσπάθεια γίνεται στην διαπραγμάτευση αναφορικά με ποιον τύπο διαδικασίας θα ήθελαν και για το κατά πόσο το FBI ακολουθεί το πλαίσιο των όσων έχουν θέσει οι ίδιοι ως προϋπόθεση για να διεξαχθεί η έρευνα. Μετά θα πουν ναι,” δήλωσε ο Τζον Θουν που είναι το τρίτο στην ιεραρχία, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία κι εκλέγεται στη Νότια Ντακότα.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι αυτοί μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που θεωρούν ότι η συμπληρωματική έρευνα του FBI, δεν είναι απαραίτητη. “Πρόκειται για μία γελοία κατάσταση, μετά από όλα όσα έχει περάσει (ο Κάβανο). Νομίζω ότι είναι υπερβολικό,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Όριν Χατς από την Γιούτα.
Επίσης, ο Μακόνελ γνωρίζει ότι δεν μπορεί να πιέσει τους τρεις αναποφάσιστους γερουσιαστές για να ψηφίσουν, πριν οι ίδιοι είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Έτσι, ο ίδιος, πρέπει να κρατήσει ζωντανή την διαδικασία επικύρωσης και ταυτόχρονα την άσκηση πιέσεων στους τρεις, ώστε να αποφασίσουν θετικά για την στάση που θα τηρήσουν στην τελική ψηφοφορία.

Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό για τον ίδιο, να καθορίσει ποιο είναι το αποδεκτό επίπεδο άσκησης πίεσης στους τρεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός με τις προσδοκίες του Μακόνελ χθες, όταν δήλωσε ότι έχει την βούληση να επιτρέψει στο FBI να λάβει καταθέσεις από όποιον κρίνεται αναγκαίο να καταθέσει, στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας για τον Κάβανο.

Πρόθεση τόσο του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Ντον Μαγκάν, αλλά και της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, ήταν να περιορίσουν την έρευνα του FBI, στην Κριστίν Μπλάζι Φορντ, στους μάρτυρες που ισχυρίζεται ότι υπήρχαν στο επίμαχο πάρτι του γυμνασίου, αλλά και στην Ντέμπορα Ραμίρεζ, η οποία ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς από τον Κάβανο, στο Κολέγιο.

Ο δικαστής, διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των δύο γυναικών.

Ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε θετικά την ανάκριση από το FBI της Τζούλι Σουίτνικ που κατηγορεί τον Κάβανο και τον φίλο του από το γυμνάσιο, Μάρκ Τζατζ ότι ήταν παρόντες στην διάπραξη ομαδικών βιασμών.

Ο Κάβανο, απορρίπτει τον ισχυρισμό της Σουίτνικ ως “αστείο” κι ως “φάρσα.”

Από την άλλη μεριά, το γραφείο της Κόλινς ξεκαθάρισε χθες, ότι θα ήθελε να δει την διερεύνηση από το FBI του ισχυρισμού της Σουίτνικ, παρά το γεγονός ότι το γραφείο του Μακόνελ διένειμε ένα δελτίο Τύπου, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της.

Η Άνι Κλαρκ εκπρόσωπος της Κόλινς δήλωσε ότι η αναφερόμενη γερουσιαστής μαζί με τον Φλέικ και την Μαρκόβσκι “υποστήριξαν την διεξαγωγή της συμπληρωματικής έρευνας, καθώς η ίδια πιστεύει πως η έρευνα θα βοηθήσει τους γερουσιαστές να αξιολογήσουν τους ισχυρισμούς σε βάρος του Κάβανο, που έχουν γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας,” σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας “Portland Press Herald.” Αυτή η έρευνα “συμπεριλαμβάνει και τους ισχυρισμούς που έχει διατυπώσει η Τζούλι Σουίτνικ,” ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα.

Η Κόλινς από την πλευρά της, δήλωσε πως ήταν ευχαριστημένη με την κατεύθυνση της έρευνας του FBI. “Επιτρέψτε μου να πω ότι με δεδομένη την εκτενή συζήτηση που είχα με το νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, είμαι αισιόδοξη ότι το FBI πραγματοποιεί μία λεπτομερή έρευνα, η οποία θα μας βοηθήσει, καθώς λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας,” δήλωσε η ίδια.

Πηγή: “Politico”