Στο 34,09% κυμαινόταν η συμμετοχή στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 18:30 το απόγευμα, δηλαδή μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Στη διαδικασία ψήφισαν 589.637 πολίτες.

Ψήφισαν Ζάεφ – Ντιμιτρόφ

Νωρίτερα, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ζόραν Ζάεφ και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του, Ντούσκο, ψήφισε στη νοτιοανατολική πόλη Στρώμνιτσα.

Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου, ο Ζόραν Ζάεφ προέτρεψε τους Σκοπιανούς να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, αλλά και τη συμμετοχή, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι το ποσοστό της συμμετοχής θα αποδείξει ότι οι πολίτες είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι πολίτες «αποφασίζουν για τη μοίρα της χώρας μας. Καλώ τους πάντες να βγουν και να λάβουν αυτήν τη σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας μας, για τις μελλοντικές γενιές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε ως «μεγάλη ημέρα για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας» τη σημερινή.

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως «οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα είναι η μέρα που μιλάνε οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».

«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη «Μακεδονία» και μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η περιοχή μπορεί να δημιουργήσει μέλλον και όχι μόνο διαφωνίες. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη «Μακεδονία» και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας. Είμαι αισιόδοξος και ενθουσιασμένος σήμερα. Είναι και τα γενέθλια μου όποτε θεωρώ πως πρόκειται για καλό οιωνό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράγοντας – κλειδί η αποχή

Μολονότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν άνετη επικράτηση του «Ναι», το κρίσιμο ζητούμενο είναι η συμμετοχή, καθώς το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί άκυρο εάν δεν λάβει μέρος τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.

Η θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό συνοψίζεται ως εξής: Στο δημοψήφισμα αποφασίζουν μόνον αυτοί που θα ψηφίσουν και δεν λαμβάνονται υπόψη αυτοί που θα απέχουν. Αν η πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ψηφίσει «κατά», η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η πλειοψηφία ψηφίσει «υπέρ», ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 50%, η διαδικασία σχετικά με τη Συμφωνία θα συνεχιστεί στη Βουλή.

Αντίθετα, το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο. Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει «υπέρ». Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε».

Εδώ, λοιπόν, έγκειται το πολύπλοκο του ζητήματος, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν επικαιροποιηθεί και περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα ονόματα πολιτών από αυτούς που δύνανται να ψηφίσουν, δυσχεραίνοντας έτσι τη μάχη του σκοπιανού πρωθυπουργού κατά της αποχής. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι προηγείται το «ναι», ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών δηλώνει απρόθυμο να πάει να ψηφίσει είτε ως πολιτική στάση είτε ως μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστική φαίνεται πως είναι η στάση της αντιπολίτευσης. Το τελευταίο διάστημα, η εθνικιστική πτέρυγα της πολιτικής σκηνής προκρίνει αντί του «όχι» την αποχή, παίζοντας το τελευταίο της χαρτί.