Με την αγωνία ζουν οι οικογένειες στο Μάτι και στην Κινέτα αφού το φάντασμα των πλημμυρών εξακολουθεί να πλανάται.

Οι υποδομές παραμένουν τριτοκοσμικές, τα «κορμοδέματα» δεν πείθουν κανέναν για την ικανότητά τους να αποτρέψουν μία πλημμύρα, τώρα που δεν κανένα δέντρο ώστε να συγκρατούνται οι λάσπες και οι πέτρες, που ενδέχεται να κατεβαίνουν με ορμή όταν βρέχει.

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο αφού σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έντονες βροχοπτώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές εάν ο μεσογειακός κυκλώνας έχει την πορεία που έως τώρα προβλέπεται, δηλαδή από το Νότιο Ιόνιο προς το Αιγαίο.

Κλαδοδέματα και κλαδοφράγματα δεν έχουν στηθεί ακόμη, ούτε στην Κινέτα αλλά ούτε στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, στην Κινέτα έχει καθοριστεί το ρέμα της Πίκας και υπολείπονται τα αντιπλημμυρικά έργα στο βουνό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου επισημαίνει μιλώντας στα ΝΕΑ πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η τοποθέτηση συρματοκιβωτίων στα ρέματα πάνω από τη Μαραθώνος προκειμένου να λειτουργήσουν ως φράγματα.

Ο σχεδιασμός

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα με πηγές, έχουν εγκριθεί οι μελέτες για τα έργα – τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει.

Τα έργα θα γίνουν σε τρεις φάσεις: η πρώτη φάση συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρω προβλέπει την τοποθέτηση κλαδοδεμάτων και κλαδοφραγμάτων.

Η δεύτερη φάση αφορά τη φύτευση δέντρων και φυτών ύψους 1,25 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει από τα μέσα Νοεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2019 και η τρίτη φάση, ύψους 500.000 ευρώ προβλέπει την τοποθέτηση αντιπλημμυρικών πλεγμάτων στις κοίτες των ρεμάτων.