«Εμείς δεν έχουμε καμία εμπλοκή με το προσφυγικό, εμάς η τακτική μας είναι να βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες στα ακριτικά νησιά», σημείωσε ο πρόεδρος της Axion Hellas, Βασίλης Πατέρας, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Ο κ. Πατέρας επισήμανε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία εμπλοκή με το προσφυγικό, εμάς η τακτική μας είναι να βοηθάμε τις τοπικές κοινωνίες στα ακριτικά νησιά, να μπορούν αυτές να βοηθάνε με τη σειρά τους με όποιο τρόπο μπορούνε τους μετανάστες που τυχόν υπάρχουν στα νησιά τους. Εμείς βοηθάμε κατευθείαν της τοπικές κοινωνίες».

Συμπλήρωσε δε, ότι «υπάρχει πολύπλευρη δράση, βοηθάμε σε ιατρικό κομμάτι δηλαδή να σας δώσω να καταλάβετε σε αυτή την αποστολή είχαμε μόνο 60 άτομα ήταν τα μέλη της ιατρικής ομάδας με 45 περίπου γιατρούς και 15 νοσηλευτές. Εξετάσαμε 550 άτομα, κάναμε 250 αιμοληψίες από 22 ειδικότητες γιατρών. Το επόμενο που προσφέραμε ήταν το εξής και για μένα είναι ασύλληπτα σημαντικό, είναι ότι είχαμε μαζί μας κάποια ιδρύματα από όλη τη χώρα τα οποία ειδικεύονται σε τομείς πολύ σοβαρούς που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Είχαμε το Robert Kennedy Foundation που μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που λέγεται «Λες την αλήθεια στην εξουσία», το έχουν γράψει πέντε νομπελίστες. Είχαμε το Μαζί για το Παιδί, είχαμε την Ελληνική Αστυνομία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είχαμε επίσης το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών με την Ολυμπιακή Εκεχειρία για ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό που λέγεται «σεβασμός στη διαφορετικότητα» που έχει να κάνει με το bulling στην εφηβική ηλικία και παιδική. Είχαμε τη WWF η οποία δραστηριοποιείται σε ένα ειδικό πρόγραμμα διεθνές ότι «υγιείς παιδιά υγιής πλανήτης» και επίσης είχαμε και την ΕΛΜΕΠ, την ελληνική διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος που έκανε ειδικά μαθήματα σε παιδιά μέχρι 10 χρονών».

Δράσεις

Σε ό, τι αφορά τα αποτελέσματα της τελευταίας τους δράσης σε Χίο και Ψαρά, επισήμανε: «Η δράση πήγε πάρα πολύ καλά, ήταν άκρως πετυχημένη, τα αποτελέσματα ήταν σε αριθμό πολύ ικανοποιητικά και αυτό που έμεινε είναι η ευχαρίστηση του κόσμου που μείναν με ένα μεγάλο χαμόγελο μετά την επίσκεψή μας.

Αναφορικά με το φυλάκιο που θα εγκαινιαστεί στα Ψαρά, σχολίασε: «Στα Ψαρά όπως είχαμε πει είχε ξεκινήσει η προσπάθεια μας αυτή μήνες πριν σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εγκαινιάσαμε, ανακατασκευάσαμε το στρατιωτικό φυλάκιο των Ψαρών».

«Δεν έγινε γλέντι γιατί δεν αρμόζει σε τέτοιες εποχές που ζούμε και με το χαρακτήρα του έργου αυτού αλλά σίγουρα έγινε μια σεμνή τελετή στην οποία έγινε ο αγιασμός και παραδώσαμε ένα στρατιωτικό φυλάκιο με πλήρεις υποδομές, σύγχρονες υποδομές και μπορούν να εξυπηρετούνται και να ζούνε μια πολύ καλή καθημερινότητα. Το άγημα εκεί είναι περίπου 17 στρατιώτες και γύρω στα 6 με 8 καμιά φορά 10 στελέχη του στρατού ξηράς οι οποίοι πραγματικά φυλάνε ένα πάρα-πάρα πολύ σημαντικό μέρος της ελληνικής επικράτειας που είναι τα Ψαρά», κατέληξε.