Συνεχίζεται ο «εμφύλιος» στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΡΤ, με δημόσιες καταγγελίες και ανακοινώσεις, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν και αλλάζουν, αλλά η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει η ίδια: με φατρίες, συντροφικά μαχαιρώματα, μηχανορραφίες και κλίκες που αντιμάχονται η μία την άλλη. Οπως όλα δείχνουν, στο Βυζάντιο της Αγίας Παρασκευής οι ίντριγκες είναι πιο σημαντικές από το πρόγραμμα, οι αντιπαραθέσεις πιο σημαντικές από τη δημιουργία και τα παιχνίδια εξουσίας πιο σημαντικά από την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.
Αφορμή για την τελευταία «τρικυμία σε φλιτζάνι» ήταν πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ να αναλάβει τη θέση του διευθυντή της Ραδιοφωνίας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Β. Κωστόπουλος, προσωρινά και μέχρι να υπάρξει προκήρυξη της θέσης σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα. Η απόφαση αυτή έριξε λάδι στη φωτιά της κόντρας ανάμεσα στον κ. Κωστόπουλο και στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Θαλασσινό, μια κόντρα που κρατάει εδώ και καιρό και αποδεικνύει ότι το «σχήμα» που διοικεί την ΕΡΤ δεν είναι βιώσιμο.
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΡΤ αιτιολόγησε την απόφαση αυτή αναφέροντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της πλήρωσης της θέσης και το πρόβλημα που είχε ανακύψει από την επίμονη άρνηση μέλους του ΔΣ (σ.σ.: του κ. Θαλασσινού) «να λάβει μια ξεκάθαρη και υπεύθυνη θέση για την επίλυσή του». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέλος της διοίκησης «προτίμησε επί σειρά συνεδριάσεων να απέχει από τη διαδικασία και να εμποδίζει με την απουσία του (με τη μέθοδο της δημιουργίας έλλειψης απαρτίας) τη λήψη οριστικής απόφασης». «Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του ΔΣ όρισαν τον διευθύνοντα σύμβουλο ως ασκούντα προσωρινά τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας, με διαδικασίες που προβλέπονται από τον Γενικό Κανονισμό της εταιρείας και τον νόμο».

Η απάντηση Θαλασσινού

Στις αιτιάσεις αυτές ο κ. Θαλασσινός απάντησε με μια επιστολή-κόλαφο στην οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο κ. Κωστόπουλος ανέθεσε στον εαυτό του τη διεύθυνση της Ραδιοφωνίας και όχι στον κ. Θαλασσινό, ο οποίος θεωρεί ότι είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη Ραδιοφωνία. Ο κ. Θαλασσινός στην επιστολή του κάνει λόγο για μια ΕΡΤ «όπως την ονειρευτήκαμε στους… χειρότερους εφιάλτες μας». Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί παραμένει ο κ. Θαλασσινός στη θέση του αν η εντύπωση που έχει για την ΕΡΤ είναι τόσο αλγεινή.
Ο κ. Θαλασσινός καλεί τον κ. Κωστόπουλο να δώσει εξηγήσεις μεταξύ άλλων για το πώς ένα πενταμελές ΔΣ οδηγείται σε έλλειψη απαρτίας με έναν απόντα και αποκαλύπτει ότι δεν έλειπε μόνο ένα μέλος από τις συνεδριάσεις του ΔΣ. Οπως σημειώνει ο κ. Θαλασσινός, η διοίκηση της ΕΡΤ «δεν εξηγεί επίσης γιατί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και υπεύθυνος, με απόφαση του ΔΣ, για τη Ραδιοφωνία, με 20ετή επιτυχημένη πορεία στο ραδιόφωνο και στα ΜΜΕ, ήταν ακατάλληλος να επιλέξει προϊσταμένους προγραμμάτων της ΕΡΑ, ενώ ο ίδιος, χωρίς την ελάχιστη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, είναι ο κατάλληλος.
Επίσης καλεί τον κ. Κωστόπουλο να εξηγήσει «με βάση ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία αποφάσισε να κηρύξει άγονη τη διαδικασία προκήρυξης της θέσης του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας, ώστε να καταλήξει να αυτοπροταθεί για τη θέση. Λίγες οι 10 υποψηφιότητες; Ελειψαν τα πτυχία; Η εμπειρία; Οχι βέβαια. Ο εκλεκτός του δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα. Οπότε θα διοριστεί διά της πλαγίας. Δεν μας εξηγεί γιατί δεν ζήτησε προτάσεις από τον υπεύθυνο για το Ραδιόφωνο πριν ορίσει τους νέουςπροϊσταμένους της ΕΡΑ». Ο κ. Θαλασσινός κάνει επίσης λόγο για «έωλες –στα όρια της παρατυπίας –διαδικασίες, με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών». Χαρακτηρίζει το ΔΣ της εταιρείας «διχασμένο και αμήχανο, χωρίς στρατηγικό σχέδιο και χωρίς όραμα», και προσθέτει ότι η ΕΡΤ «παραδίδεται σταδιακά στην απαξίωση, στην περιθωριοποίηση και στην αδράνεια, με αποκλειστική ευθύνη των διοικούντων».
«Οδηγούμαστε σε μια ΕΡΤ που -επιτέλους –οι συνδικαλιστές και η ομήγυρη δεν εργάζεται, αλλά διοικεί, οι γενικοί διευθυντές δεν έχουν απαραίτητα πτυχίο ΑΕΙ, αλλά μπάρμπα στην Κορώνη, οι συνταξιούχοι διοικούν επιτροπές, ενώ οι υπεύθυνοι σημαντικών διευθύνσεων δεν γνωρίζουν αγγλικά. Οδηγούμαστε σε μια ΕΡΤ που την «εκσυγχρονίζουν» ακατάλληλοι άνθρωποι με φθαρμένα υλικά, ενώ θέτουν το μεγάλο μέρος του δυναμικού της σε αδράνεια» τονίζεται στην επιστολή του.

Η ανταπάντηση Κωστόπουλου

Λίγες ώρες αργότερα το περιβάλλον του κ. Κωστόπουλου (ό,τι και αν σημαίνει αυτό) εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε πως «η απουσία του κ. Θαλασσινού από τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ δεν αφορά μόνο τη συζήτηση για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή της Ραδιοφωνίας. Αντιθέτως, αποτελεί πάγια τακτική και αντίδραση σε κάθε εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου στην οποία ο ίδιος διαφωνούσε. Είναι αληθές πως η απουσία του δεν δημιουργούσε ζήτημα απαρτίας. Ομως είναι, αν μη τι άλλο, ανεύθυνη η στάση ενός μέλους της Διοίκησης, όταν απαξιώνει με τέτοιον τρόπο τις νόμιμες διαδικασίες».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αντίθεση του κ. Θαλασσινού σε συλλογικές αποφάσεις δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα Ραδιοφώνου, αλλά επεκτείνεται σε κάθε καίριο σημείο της πολιτικής της εταιρείας. «Πρόσφατο παράδειγμα, η θορυβώδης άρνησή του να αποκτήσει η ΕΡΤ τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Super League. Φαίνεται πως ο κ. Θαλασσινός διαφώνησε κάθετα με το δικαίωμα του έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση έπειτα από πολλά χρόνια –ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς –σε ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προϊόντα. Αλήθεια, η υψηλή τηλεθέαση των αγώνων κάνει τον κ. Θαλασσινό να νιώθει δικαιωμένος;» επισημαίνεται.
Την ανακοίνωση του «περιβάλλοντος» ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ, στην οποία επισημαίνεται ότι το πενταμελές ΔΣ της ΕΡΤ οδηγήθηκε πολλές φορές σε έλλειψη απαρτίας, διότι μαζί με τον κ. Γιώργο Θαλασσινό αποχωρούσε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, γεγονός που δεν συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα καταλληλότητας του κ. Θαλασσινού να επιλέξει αυτός τους προϊσταμένους διευθυντές της Ραδιοφωνίας. «Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Γιώργος Θαλασσινός είναι μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, ενώ οι προϊστάμενοι της ΕΡΑ επιλέγονται κατά νόμο μόνο από τον γενικό διευθυντή αυτής».
Η όλη υπόθεση φυσικά είναι τραγελαφική. Φαίνεται ότι οι διοικούντες την ΕΡΤ επιμένουν σε παιδιάστικες αντιπαραθέσεις και «κορόνες» που αποκαλύπτουν ένα περιβάλλον που δεν είναι καθόλου υγιές. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά με αυτόν τον τρόπο. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρειάζεται όραμα και ικανά στελέχη που θα της επιτρέψουν να προσφέρει στους τηλεθεατές ένα πλήρες πρόγραμμα, με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και στην ποιοτική ψυχαγωγία. Και, δυστυχώς, αντ’ αυτού προσφέρει μια εικόνα διάλυσης και παρακμής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ