Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης την εκπομπή «Roads – Έχε το νου σου στο παιδί: Προσφυγόπουλα και εκπαίδευση».

Η συγκεκριμένη εκπομπή, προβλήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017, προσεγγίζει το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών εκείνων που μαζί με τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου στη Συρία.
Συνομιλώντας με μαθητές, με εκπαιδευτικούς και με γονείς στον Ταύρο, στο
Λαύριο, στο Πέραμα, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και με εκπροσώπους κρατικών δομών για την εκπαίδευση και το μεταναστευτικό, ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος ξεδιπλώνει διαφορετικές πτυχές του θέματος. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων στα δημόσια σχολεία της χώρας, τα συναισθήματα των παιδιών από την επαφή τους με το σχολείο και το πώς αυτό εντάχθηκε στην καθημερινότητά τους, τις προσαρμοστικές τους δυσκολίες, τον τρόπο ένταξής τους στη σχολική πραγματικότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς και τις προκλήσεις των εκπαιδευτικών.
Ακόμη, γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται τα αίτια του φαινομένου, όπως η έλλειψη ενημέρωσης παράλληλα με την απήχηση του ακροδεξιού λόγου και η πυροδότηση της έντασης από συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς.

Στην εκπομπή, μεταξύ άλλων, μιλούν μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για την κατάρτιση του πλαισίου εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, όπως ο καθηγητής
Νίκος Μπελαβίλας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας στον Ελαιώνα Χρήστος Στεφάνου, ο συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας στον Ταύρο Δημήτρης Κουκουλάρης, ο πρώην γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης, ο συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης, ο αντιδήμαρχος Αθήνας υπεύθυνος Μεταναστών και Προσφύγων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Η 20η Ιουνίου καθιερώθηκε το 2001 ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμώντας τη δύναμη και το κουράγιο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk