Στ. Κοντονής: «Κάποιοι ξεχνάνε για ποιό όνομα διαπραγματευόταν»

«Θα μιλήσω για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, για μια συνολική επιτυχία. Δεν θα μιλήσω

«Θα μιλήσω για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης, για μια συνολική επιτυχία. Δεν θα μιλήσω για νίκες και ήττες, δεν θα μιλήσω για νικητές και ηττημένους, διότι σε μια τέτοια προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές. Υπάρχει μια σοβαρή υπεύθυνη στάση να λήξει μια εκκρεμότητα 25 ετών» είπε, εχθές, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στο ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
«Θεωρώ», τόνισε, «ότι το πλαίσιο το οποίο θέτει η συμφωνία είναι απολύτως θετικό για τη χώρα υπό την έννοια ότι πλέον έχουμε μια σύνθετη ονομασία. Αυτή η ονομασία ισχύει έναντι όλων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της γείτονος χώρας. Γίνονται αλλαγές στο Σύνταγμα και με τον τρόπο αυτό απαλείφονται οι αλυτρωτικές αναφορές και το βασικότερο όλων που έχει να κάνει με την ψυχή και το φρόνημα του ελληνικού λαού, είναι ότι δεν τίθεται θέμα πλέον διεκδίκησης της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας.
Θέλω να αναφερθώ στο όνομα και θέλω να πω τούτο: Δεν αναφερόμαστε σε μια ανώνυμη χώρα της οποίας το όνομα ψάχνουμε για να αποδώσουμε. Αυτή η χώρα έχει όνομα και ποιό είναι το όνομά της; Το όνομα που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δηλαδή «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Είναι μια σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και το έχει αποδεχτεί η Ελλάδα εδώ και χρόνια. Δεν νομίζω ότι κανένας θα πει ότι δεν ισχύει αυτό που λέω. Πολύ δε χειρότερα είναι τα πράγματα για το όνομα με το οποίο την έχουν αναγνωρίσει 140 και πλέον χώρες διεθνώς ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Και να υπενθυμίσω κάτι που είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ότι εάν δεν βρούμε λύση στη σύνθετη ονομασία, τότε σε αυτή τη χώρα θα μείνει μόνο το όνομα «Μακεδονία», το οποίο από μόνο του, το καταλαβαίνει ο καθένας, δημιουργεί έναν αλυτρωτικό χώρο για να κινηθεί μία εθνικιστική και ακροδεξιά πτέρυγα στα Σκόπια.
Θεωρείτε δε τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Σκοπίων με δηλώσεις του, μίλησε για παράδοση στους Έλληνες και ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία; Γιατί υπήρξε αυτή η δήλωση; Αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν και αυτούς οι οποίοι σήμερα επιδίδονται σε μια ακραία ρητορική για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα πρέπει να τους κάνουν σοφότερους. Δεν το βλέπω, όμως, είναι αλήθεια.
Και δεν το βλέπω διότι εδώ προβάλλεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι θα έπρεπε το θέμα των κομματικών συμφερόντων. Κάποιοι ξεχνάνε να μας πουν, η Νέα Δημοκρατία, για ποιό όνομα διαπραγματευόταν; Αυτό το όνομα θα ήταν ergaomnes; Θα είχε ισχύ έναντι πάντων; Από ό,τι θυμόμαστε, διαπραγματευόταν ένα όνομα το οποίο ήταν «Μακεδονία-Σκόπια» και το οποίο θα ίσχυε μόνο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Σκοπίων. Αυτή είναι η κατάσταση».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk