• Αναζήτηση
 • Φάμελλος: Προβληματική η διαχείριση στερεών αποβλήτων στις Κυκλάδες

  Στα προβλήματα που αφορούν στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στις Κυκλάδες στάθηκε ιδιαίτερα την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στα προβλήματα που αφορούν στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στις Κυκλάδες στάθηκε ιδιαίτερα την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

  Μιλώντας στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, σημείωσε πως η ύπαρξη πέντε ενεργών ΧΑΔΑ ( Μήλος, Σίφνος, Σίκινος, Θήρα, Κέα ), δηλαδή το 25% των ενεργών ΧΑΔΑ της χώρας, αλλά και έξι μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ « καταδεικνύει την προβληματική κατάσταση στη διαχείριση στερεών αποβλήτων των Κυκλάδων».

  Όπως είπε, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αλλά και πράσινα σημεία, υποδομές συλλογής βιοαποβλήτων κλπ., με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή. «Δεν είναι δυνατόν στις Κυκλάδες να ψάχνουμε άργιλο για την ταφή και να μην κάνουμε πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και ανακύκλωση», συμπλήρωσε.

  Σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση των δασικών χαρτών, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η Δ/νση Δασών Κυκλάδων θα καταρτίσει μόνη της το μεγαλύτερο μέρος των δασικών χαρτών της χωρικής της αρμοδιότητας, και είναι, όπως ανέφερε, η μία από τις τρεις Δ/νσεις Δασών που θα το κάνουν με τα στελέχη του Δημοσίου.

  «Μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικά, υπάρχει πρόβλεψη για άνοιγμα 119 νέων θέσεων εργασίας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

  Επίσης σημείωσε ότι με τον νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο) ιδρύθηκε νέος Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, με χωρική αρμοδιότητα σε 36 περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

  «Η θεσμοθέτηση των νέων θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στις Κυκλάδες αναδεικνύει περαιτέρω το ήδη υψηλότατο απόθεμα βιοποικιλότητας της Περιφέρειας, αποτελεί μέρος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και δίνει το έναυσμα για βιώσιμη διαχείριση των εξαιρετικών αυτών οικοσυστημάτων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός και η αλιεία», τόνισε.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk