Μπλακ αουτ στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στον Πειραιά, έχει προκαλέσει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η απεργία της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ, που συμμετέχει σε νέα 24ωρη απεργία που εξήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για τα σωματεία μέλη του.
Πολλές εταιρείες όπου τα φορτία του εξακολουθούν να παραμένουν στα πλοία έχουν αρχίσει να δυσφορούν με επιστολές διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση.
Λιμενεργάτες εξακολουθούν πάντως να παραμένουν στην είσοδο του ΣΕΠ ενώ το πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη την απεργία τους μετά από προσφυγή που κατέθεσαν οι εταιρείες διαχείρισης εργαζόμενων για λογαριασμό του ΣΕΠ.
Το αιτιολογικό της απόφασης του δικαστηρίου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ΕΝΕ ΔΕΠ δεν είχε προειδοποιήσει με εξώδικο για τη κινητοποίηση τη διοίκηση του οργανισμού.

«Δεν έχουμε κάτι με τους απεργούς αλλά είμαστε κατά του κλεισίματος της πόρτας» ανέφερε στέλεχος της διοίκησης αναφέροντας ότι το «δικαίωμα της απεργία είναι ιερό όπως και το δικαίωμα της εργασίας.»
Στο ΟΛΠ μετά τη χθεσινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ένωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί αλλά στη ΣΕΠ-PCT παρά το γεγονός ότι υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στις περισσότερες των περιπτώσεων οι πελάτες της κινεζικής διοίκησης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Το σωματείο της ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. ζητά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από όλες τις εργοδοτικές πλευρές την ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, πλήρη απασχόληση και αορίστου χρόνου. Επίσης ζητούν διάλειμμα 30 λεπτών που θα πραγματοποιείται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.
Στο μεταξύ η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ οι οποίοι όπως αναφέρει «αγωνίζονται και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, σταθερή και μόνιμη εργασία, ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή, μετάταξη της δουλειάς τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.»
Προσθέτει ότι η «Διοίκηση της κινέζικης COSCO και οι εργολάβοι κινητοποιήθηκαν όχι για να δώσουν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά για να συγκροτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό με σκοπό το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απροκάλυπτη υπονόμευση της απεργίας.»
Με αφορμή το τρίτο συνεχόμενο 24ωρο απεργίας των λιμενεργατών ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «…Ο επιχειρηματικός κόσμος κάνει έκκληση προς το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ να αναστείλει την απεργιακή τους κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου μάλιστα ξεκινά η διεθνής ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2018», η οποία προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και θέτει το λιμάνι του Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι, ήδη, παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευμάτων και, κατ’ επέκταση, στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Ως εκ τούτου, ζητάμε να εξευρεθεί άμεσα μία συμβιβαστική λύση, ακόμα και με μία εβδομάδα ανακωχής, λόγω των «Ποσειδωνίων». Το ζητούμενο, προς όφελος όλων, είναι η εξασφάλιση, το συντομότερο δυνατό, συνθηκών εργασιακής ειρήνης και ευημερίας …»