Διπλό μήνυμα στέλνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία σύμφωνα με τον κ. Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στο κουαρτέτο. Όπως είπε μιλώντας σε συνέδριο το οποίο διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας από την μία πλευρά η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη και η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αντιστροφή των πολιτικών και από την άλλη, οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε να υπάρχει ένας καθαρός διάδρομος για τα επόμενα 10 – 15 χρόνια.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις εξαιτίας της κρίσης στην Ιταλία, ο κ. Κοστέλο ανέφερε είπε ότι σαφώς υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος και οι εξελίξεις δεν βοηθούν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την ίδια την αγορά.

Εξάλλου ο κ. Κοστέλο επέμεινε ότι χρειάζεται πλήρης «υιοθεσία» και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές σε ορίζοντα 10ετίας γιατί όπως πρόσθεσε, έχουμε δει σε άλλες χώρες, μετά το τέλος του προγράμματος, υπάρχει μια φυσική ροπή προς χαλάρωση.

Γι΄ αυτό και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική. «Είτε τα αγαπάμε είτε όχι, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.