• Αναζήτηση
 • Ο Δήμος Πατρέων «σηκώνει το γάντι» για τους πλειστηριασμούς

  «Κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί». Με αυτό το σύνθημα ο Δήμος Πατρέων ετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις στα μέσα

  ΤοΒΗΜΑ Team
  «Κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί». Με αυτό το σύνθημα ο Δήμος Πατρέων ετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις στα μέσα του Ιουνίου σε κάθε γειτονιά της πόλης, προκειμένου να προστατεύσει με κάθε τρόπο τις φτωχές οικογένειες οι οποίες απειλούνται από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
  Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας να απαλλάξει με κάθε τρόπο όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους προς τον δήμο υιοθετήθηκε ήδη από το ΚΚΕ, το οποίο δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα στο κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει διαγραφή οφειλών για όσες οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη προς τους δήμους που βεβαιώνονται στην Εφορία.
  Στη διάρκεια της συνάντησης πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή του δημάρχου Πατρέων Κωνσταντίνου Πελετίδη και του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο τελευταίος δεσμεύθηκε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες ενίσχυσης αυτής της πρότασης ώστε να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει αυτή τη δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια.
  «Υποστηρίζουμε απόλυτα τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Πατρέων και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας. «Απαιτείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί τους πλειστηριασμούς και να απαγορεύει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εργατικών – λαϊκών οικογενειών» πρόσθεσε. «Θα κάνουμε οποιεσδήποτε ενέργειες χρειάζεται στη Βουλή, προς την κυβέρνηση, για να επιλυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες της χώρας μας».
  Η πρωτοβουλία όμως του κ. Πελετίδη δεν έτυχε ανάλογης αντιμετώπισης από τα υπόλοιπα κόμματα. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να μην προσκρούει στις μνημονιακές δεσμεύσεις, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ειπώθηκε πως έχουν έτοιμες προτάσεις για το θέμα, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία δεσμεύθηκαν ότι η πρόταση θα τεθεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
  Η πρόταση του δημάρχου Πατρέων είναι να απαλλαγούν εντελώς από αυτά τα χρέη οι άνεργοι, οι μακροχρόνιοι άνεργοι, άτομα με αναπηρίες, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, γενικότερα άνθρωποι και λαϊκές οικογένειες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αυτή τη στιγμή και στην Πάτρα και σε όλες τις πόλεις της πατρίδας μας.
  Η απόφαση του Δήμου Πατρέων
  Η απόφαση που εισηγήθηκαν η δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας προβλέπει:
  1.
  Πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.
  2.
  Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
  3.
  Πλήρη διαγραφή σε πολυτέκνους, τριτέκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα ωςι 25.000 ευρώ και μία κατοικία.
  4.
  Από 12.000 ως 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
  5.
  Από 25.000 ως 50.000 ευρώ, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
  6.
  Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα ως 25.000 ευρώ να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από τον νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.

  34.000 άνεργοι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ

  Η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων δρομολογήθηκε από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς από την 1η Μαΐου του 2018 οι δήμοι καλούνται, όπως το Δημόσιο και οι τράπεζες, να εφαρμόζουν αναγκαστικά μέτρα σε όποιον χρωστά πάνω από 500 ευρώ. Στα αναγκαστικά μέτρα υπάγονται οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.
   Προηγήθηκε σύσκεψη φορέων, σωματείων και συλλόγων στο δημαρχείο της πόλης, με στόχο τη σχεδίαση κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για την αποτροπή ενδεχόμενων πλειστηριασμών λαϊκών στρωμάτων.
   «Εμείς, στο δημοτικό μας συμβούλιο, θα αποφασίσουμε να απαλλάξουμε όσους χρωστούν και είναι χαμηλού εισοδήματος. Σε άλλους θα αναστείλουμε την πληρωμή και σε άλλους θα κάνουμε διευκολύνσεις με πάρα πολλές δόσεις» δήλωσε στο πρόσφατο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας – Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος της Πάτρας, ασκώντας κριτική στη στάση άλλων δημάρχων και περιφερειαρχών, καθώς δεν έκαναν καμία αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών.
  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του δήμου, στην Πάτρα υπάρχουν επίσημα 34.000 άνεργοι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ενώ 15.000 δημότες είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

  Κατεστραμμένοι επαγγελματίες

   Σε αυτόν τον αριθμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι χιλιάδες επαγγελματίες που έχουν καταστραφεί και έχουν χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Πάτρας:
  l
  144.000 άτομα χρωστούν στον δήμο 120 εκατ. ευρώ.
  l
  Τα 55,5 εκατ. ευρώ τα χρωστούν 204 επιχειρηματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα όλοι οι άλλοι μαζί.
  «Αναζητώντας τι μπορούμε να εισπράξουμε από τους 204 επιχειρηματίες που χρωστούν στον δήμο πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας, είδαμε ότι ελάχιστα μπορούμε να εισπράξουμε» δήλωσε ο κ. Πελετίδης μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  «Για ποιον λόγο; Γιατί αυτοί είναι ανώνυμες εταιρείες οι οποίες θωρακίζονται από τους ισχύοντες νόμους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα. Οι ανώνυμες εταιρείες πεθαίνουν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους ζουν και βασιλεύουν. Αυτός που μένει απροστάτευτος είναι αυτός που δεν έχει. Αυτούς καλούμαστε σήμερα να προστατεύσουμε, διαγράφοντας οφειλές ή διευκολύνοντας την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, ειδικά για μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ».

  HeliosPlus

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk