• Αναζήτηση
 • Ενα «Σκοτεινό Δωμάτιο» για παιδιά με προβλήματα όρασης

  Ένας σωλήνας με φυσαλίδες, μία πισίνα γεμάτη με μπάλες και μηχανισμούς δόνησης, απτά και χρωματιστά banners στους τοίχους και στρώματα για ασφάλεια στο πάτωμα, θα χαρίσουν στα παιδιά με προβλήματα όρασης διασκεδαστικές στιγμές με ευχάριστες δραστηριότητες. Πρόκειται για το Ειδικό Πολυαισθητηριακό Χώρο «Σκοτεινό Δωμάτιο» στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 25 Μαΐου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ένας σωλήνας με φυσαλίδες, μία πισίνα γεμάτη με μπάλες και μηχανισμούς δόνησης, απτά και χρωματιστά banners στους τοίχους και στρώματα για ασφάλεια στο πάτωμα, θα χαρίσουν στα παιδιά με προβλήματα όρασης διασκεδαστικές στιγμές με ευχάριστες δραστηριότητες. Πρόκειται για το Ειδικό Πολυαισθητηριακό Χώρο «Σκοτεινό Δωμάτιο» στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 25 Μαΐου.
  Το «Σκοτεινό Δωμάτιο» είναι ένα επιπρόσθετο ποιοτικό εργαλείο εκπαίδευσης, χρήσιμο για πολλές ειδικότητες καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί από εργοθεραπευτές, εκπαιδευτές κινητικότητας και προσανατολισμού, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες. Στόχος της ειδικής αίθουσας είναι να ενισχύσει, μέσω του τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού, τις ψυχοκινητικές εμπειρίες των παιδιών με αναπηρία όρασης ή/και με άλλες πολλαπλές αναπηρίες.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα πολυαισθητηριακά δωμάτια υπάρχουν σε σχολεία του εξωτερικού πάνω από 25 χρόνια και ουσιαστικά «ξυπνούν» και τις πέντε αισθήσεις, δίνοντας το περιθώριο στα παιδιά να διασκεδάσουν σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον.
  «Πρόκειται για μια εξαιρετική υπηρεσία που προσφέρεται σε όλη την κοινότητα και σε παιδιά με πολυαναπηρία. Είναι σημαντική δράση για την εθνική στρατηγική αποϊδρυματοποίησης όπως θα συμπληρωθεί από το νέο νόμο που θα φέρουμε μέσα στο 2018, ώστε να τεθούν για πρώτη φορά ενιαίοι ρυθμιστικοί κανόνες. Για πρώτη φορά κάνουμε κωδικοποίηση μιας νομοθεσίας που έλκει την καταγωγή από το 1896. Στο ΚΕΑΤ τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλές και σημαντικές αλλαγές που έχουν αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το έργο του. Παραλάβαμε έναν οργανισμό με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Υποβάθμιση υπηρεσιών, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, τεράστια συσσωρευμένα χρέη και ένα βουνό από προβλήματα και δυσλειτουργίες που ταλαιπωρούσαν για χρόνια το ίδρυμα. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, βλέπουμε τις αλλαγές αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται με πολύ αισιοδοξία, επαναφέροντας το ΚΕΑΤ στο βασικό και ουσιαστικό του ρόλο, δηλαδή αυτόν του Εθνικού Φορέα για την όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης των τυφλών συμπολιτών μας» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στον χαιρετισμός της η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Θεανώ Φωτίου.
  Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΚΕΑΤ, κ. Μενέλαος Τσαούσης, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της αίθουσας και τόνισε και αυτός με τη σειρά του, πως πρόκειται για ένα χώρο απαραίτητο για τη στήριξη των παιδιών, ο οποίος μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλές ειδικότητες, μιας και οι δράσεις του προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.
  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Καλλιθέας κυρία. Άννα Γιαννάκου Πάσχου, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής για θέματα Πολιτών με Αναπηρία κυρία Βιβή Τσαβαλιά, αλλά και εκπρόσωποι Φορέων, όπως ο Α’ Αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών Ελλάδας κ. Φώτης Ζάκκας, ο Πρόεδρος Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και η Πρόεδρος του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» κυρία Ζωή Γερουλάνου.
  Το συγκινητικότερο κομμάτι της ημέρας, όμως, ήταν η στιγμή που τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολειού Τυφλών Καλλιθέας και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλών Καλλιθέας, ανέβηκαν στην σκηνή και, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, τραγούδησαν όλα μαζί.
  Η αίθουσα αποτελεί ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρου Ωνάση προς το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας και προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από όλες τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο ΚΕΑΤ, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών Καλλιθέας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών Καλλιθέας, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Αναπηρία Όρασης «Μπέττυ Λεωτσάκου», το Τμήμα Εκπαίδευσης και το Προνηπιακό Τμήμα του ΚΕΑΤ.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk