• Αναζήτηση
 • «Τρύπα» στο στάδιο διάλυσης των σκευασμάτων

  «Οι συνθήκες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν είναι κατάλληλες.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  «Οι συνθήκες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν είναι κατάλληλες. Υπάρχει τρύπα στο στάδιο της παρασκευής και της διάλυσης των σκευασμάτων» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ κ. Αρης Δάγλας. Οπως αναφέρει, τα εν λόγω σκευάσματα διατίθενται σε μορφή σκόνης και απαιτούνται ειδικές συνθήκες για τη διάλυσή τους στον χώρο του νοσοκομείου. «Από τα τριτοβάθμια νοσοκομεία τα περισσότερα δεν διαθέτουν ειδικές μονάδες. Στο Νοσοκομείο «Λαϊκό» διαλύουν τα σκευάσματα στο παράρτημα επί της οδού Σεβαστουπόλεως, όπου οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες» σημειώνει.
  Το θέμα αυτό, δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία παρασκευάζονται τα εν λόγω φάρμακα και αν χρησιμοποιούνται στο σύνολό τους ή φυλάσσεται ένα μέρος τους για άλλο σκοπό, αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, στην υπόθεση με την παράνομη εμπορία αντικαρκινικών φαρμάκων. «Ανοίγουν το flacon το οποίο μπορεί να κοστίζει 2.000 και 3.000 ευρώ, χρησιμοποιούν το μισό και το υπόλοιπο το πετούν, ενώ θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν την επόμενη ημέρα σε άλλον ασθενή» εξηγεί ο κ. Δάγλας.
  Το θέμα αυτό το οποίο, εκτός από οικονομικό κόστος, έχει επιπτώσεις και στην υγεία των νοσηλευτών που έχουν αναλάβει τη διάλυση των σκευασμάτων, αφού λόγω της φύσης τους είναι ιδιαιτέρως τοξικά, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων σε κάθε νοσοκομείο, που θα διαχειρίζεται τέτοιες ουσίες.
  Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας διαχείρισης κυτταροστατικών φαρμάκων μπορεί να επιφέρει τόσο μείωση στον όγκο φαρμάκων που χορηγούνται (10%) όσο και σημαντική μείωση του κόστους για το νοσοκομείο (77,5%) μέσω της ορθότερης διαχείρισής τους.
  Στην Ελλάδα ένα από τα νοσοκομεία που ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία χειρισμού των κυτταροστατικών φαρμάκων, το «Μεταξά», πέραν όλων των άλλων, εξοικονομεί ετησίως 600.000 ευρώ εξαιτίας της ορθής διαχείρισης.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk