• Αναζήτηση
 • Ραδιοσήμανση για τη μείωση τροχαίων με αρκούδα

  Οταν κάποιος αναλογιστεί ότι τουλάχιστον 4 ατυχήματα με θύματα αρκούδα συνέβησαν το τελευταίο 9μηνο στη θέση «Κλειδί» της Νέας ΕΟ Αμυνταίου – Φλώρινας κατανοεί τη σημασία της επιχείρησης ραδιοσήμανσης αρκούδων στην δασική περιοχή του Δήμου Αμυνταίου από την επιστημονική ομάδα της Καλλιστώς, στο πλαίσιο του προγράμματος Life Amybear, που στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Οταν κάποιος αναλογιστεί ότι τουλάχιστον 4 ατυχήματα με θύματα αρκούδα συνέβησαν το τελευταίο 9μηνο στη θέση «Κλειδί» της Νέας ΕΟ Αμυνταίου – Φλώρινας κατανοεί τη σημασία της επιχείρησης ραδιοσήμανσης αρκούδων στην δασική περιοχή του Δήμου Αμυνταίου από την επιστημονική ομάδα της Καλλιστώς, στο πλαίσιο του προγράμματος Life Amybear, που στόχο έχει τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας.

  Τέσσερις αρσενικές ενήλικες αρκούδες βάρους από 220 έως και 280 κιλά (!) ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα 25 Απριλίου-18 Μαΐου και πλέον «επικοινωνούν» μέσω δορυφόρου και κινητής τηλεφωνίας με την Καλλιστώ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη δραστηριότητά τους και τις συνήθειές τους.

  Ο «Λιάκος», ο «Μουσάτος», ο «Μάρκος» και ο «Ιβο», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής. 

  Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα θα αξιοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς.

  Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος όπως και τα σημεία που επιλέγουν είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα. Η γνώση αυτή θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων.

  Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και το ποια σημεία προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο, η χρήση μέτρων πρόληψης ζημιών, που θα διανεμηθούν στο πλαίσιο του Life Amybear,(ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανοιχθούν από αρκούδα, ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών κ.ά.), μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.

  Δράσεις ενάντια στα δημητηριασμένα δολώματα

  Δράση ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα που θανατώνουν άγρια ζώα στην Βόρεια Ελλάδα αναλαμβάνουν από κοινού η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και η οργάνωση Καλλιστώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ θύματα φόλας έχουν πέσει και σκύλοι φύλαξης κοπαδιών που κινούνται στην περιοχή. Μεγάλο ποσοστό ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως αρκούδες ή κάποια είδη πτηνών αλλά και οικόσιτα ζώα βρίσκουν το θάνατο από δηλητηρίαση.

  Ενδεικτική της καταστροφής που προκαλεί η συνήθης τακτική της φόλας είναι η περίπτωση του ασπροπάρη: Ήταν ένα μέχρι πρόσφατα κοινό είδος γύπα στην ελληνική ύπαιθρο ο πληθυσμός του οποίου έχει πλέον καταρρεύσει…

  «Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια βάρβαρη πρακτική με στόχο την θανάτωση των άγριων ζώων που προκαλούν ζημιές στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή. Αποτελεί ταυτόχρονα και αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται αυστηρά σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία. Επίσης, αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικά, όσον αφορά στα μεγάλα σαρκοφάγα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις.

  Πριν από λίγες ημέρες η Ορνιθολογική και η Καλλιστώ διενήργησαν έρευνα στην περιοχή του Σκλήθρου Φλώρινας για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων και όπως επεσήμαναν ανάλογες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk