• Αναζήτηση
 • ΣτΕ για επίθεση Ρουβίκωνα: Το κενό από την υποχώρηση των θεσμών καλύπτει η ωμή βία

  Σκληρή ανακοίνωση, με περισσότερους του ενός αποδέκτες, εξέδωσε η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα στο ανώτατο δικαστήριο.

  Σκληρή ανακοίνωση, με περισσότερους του ενός αποδέκτες, εξέδωσε η Ένωση Δικαστών του ΣτΕ, με αφορμή τη χθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα στο ανώτατο δικαστήριο.

  Οι δικαστές απευθύνονται στην κυβέρνηση ζητώντας αποτελεσματική φύλαξη και απόδοση ποινικών ευθυνών, στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, ενώ στρέφονται και προς τους ίδιους τους πολίτες, καλώντας τους να «αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες».

  Οι δικαστές ξεκαθαρίζουν ότι αρνούνται να μπουν σε διάλογο, με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση τους, τονίζοντας ότι «ενέργειες, όπως οι χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών».

  Ολόκληρη ανακοίνωση έχει ως εξής:

  «Με αφορμή την χθεσινή απογευματινή επίθεση μελών “συλλογικοτήτων” στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών φθορών και τον ελαφρύ τραυματισμό του μοναδικού αστυνομικού φρουρού, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει τα εξής:

  1. Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα, τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας. Ενέργειες, όπως οι χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών. Η απονομή της δικαιοσύνης προϋποθέτει νηφαλιότητα, ηρεμία και πολιτισμένο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και σεβασμό της αντίθετης γνώμης.

  2. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της χθεσινής επίθεσης, απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της δικαιοσύνης.

  3. Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες».

  Καταδίκασε την επίθεση κατά του ΣτΕ ο Κοντονής

  Καταδίκασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής την επίθεση στο ΣτΕ από αναρχικούς: «Επιθέσεις και δολιοφθορές όπως αυτή εναντίον του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας ή αυτή εις βάρος συμβολαιογράφου, αποτελούν ενέργειες προσβολής των δημοκρατικών θεσμών. Οι αγελαίες πρακτικές βίας είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, δημιουργούν κλίμα φόβου στους πολίτες και γίνονται οι καλύτεροι κήρυκες της ακροδεξιάς προπαγάνδας. Οι δημόσιοι και δικαστικοί λειτουργοί δεν θα πτοηθούν από αυτές τις συμπεριφορές, συνεχίζοντας να ασκούν εντίμως τα καθήκοντά τους».

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk