• Αναζήτηση
 • ΠΕΦ: Η πρόσφατη ανατιμολόγηση καταστροφική για τα εγχώρια γενόσημα

  Καταστροφική χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) την πρόσφατη ανατιμολόγηση φαρμάκων κάνοντας λόγο για στρεβλό σύστημα που επιβάλλουν οι θεσμοί με δυσμενείς συνέπειες για τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα φάρμακα.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Καταστροφική χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) την πρόσφατη ανατιμολόγηση φαρμάκων κάνοντας λόγο για στρεβλό σύστημα που επιβάλλουν οι θεσμοί με δυσμενείς συνέπειες για τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα φάρμακα.

  Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του δελτίου τιμών που ανήρτησε πρόσφατα ο ΕΟΦ, η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5%, ενώ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντου είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα.

  «Είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3 %, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους», διαμηνύει η ΠΕΦ και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για διαρκές έγκλημα σε βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.

  Οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν λόγο για μονομερείς μειώσεις που οδηγούν σε «συστηματικό αφανισμό των παλαιότερων καταξιωμένων φαρμάκων και των γενοσήμων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν ήδη δεχθεί εξωφρενικές μειώσεις που φθάνουν το -69% από το 2009».

  Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν προκύπτει όφελος για την Πολιτεία  αφού η φαρμακευτική δαπάνη εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με την υπέρβαση του στόχου να εκτιμάται ότι φθάσει φέτος τα 600 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον 40% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2017.

  Η ΠΕΦ, με πρόσφατη επιστολή της στον αρμόδιο επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις ακολουθούμενες πρακτικές στα γενόσημα φάρμακα, παράλληλα, κλιμακώνει την αντίδραση της με προσφυγή στο ΣτΕ και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διαφυλάξει την βιωσιμότητά των εταιριών-μελών της με στόχο την εξομάλυνση του συστήματος και την επικράτηση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.

  «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει τα αναλογούντα αντανακλαστικά απέναντι στις παράλογες αξιώσεις των Θεσμών και να αποτρέψει την επικείμενη καταστροφή των οικονομικών φαρμάκων, τουλάχιστον αυτών που έχουν τιμή μικρότερη των 6 ευρώ» σημειώνει η ΠΕΦ υποστηρίζοντας ότι «τα οικονομικά φάρμακα αποτελούν βασικό εργαλείο στην προσπάθεια εξοικονομήσεων, λόγω της δυνατότητας τους να υποκαθιστούν ακριβότερες θεραπείες με θεραπευτικά ισοδύναμο τρόπο. Η επιχειρούμενη εξόντωσή τους, μέσω της τιμολόγησης, οδηγεί τους ασθενείς σε ακριβότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης και την συντήρηση του φαύλου κύκλου των αυξανόμενων clawback».

  Κοινωνία