• Αναζήτηση
 • Το στοίχημα για την εξάλειψη της ελονοσίας

  Πιστή στον στόχο της να συμβάλει στην εξάλειψη της ελονοσίας, η εταιρεία Novartis επενδύει 100 εκατ. δολάρια για την έρευνα και ανάπτυξη νέων ανθελονοσιακών φαρμάκων μέσα στην επόμενη πενταετία.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Πιστή στον στόχο της να συμβάλει στην εξάλειψη της ελονοσίας, η εταιρεία Novartis επενδύει 100 εκατ. δολάρια για την έρευνα και ανάπτυξη νέων ανθελονοσιακών φαρμάκων μέσα στην επόμενη πενταετία. Η δέσμευση της εταιρείας, η οποία συνέπεσε με το 7ο Συνέδριο Multilateral Initiative on Malaria και τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για την Ελονοσία, αφορά την επέκταση της πρόσβασης σε παιδιατρικά ανθελονοσιακά φάρμακα και την υλοποίηση προγραμμάτων για την επίτευξη του στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη μείωση της σχετιζόμενης με την ελονοσία παιδικής θνησιμότητας σε ποσοστό άνω του 90% έως το 2030.

  Ωστόσο, νέα μελέτη που διεξήχθη στην Αφρική, μαζί με τον οργανισμό Elimination 8 και το πρόγραμμα KEMRI-Wellcome Trust, δείχνει ότι ο στόχος εξάλειψης της ελονοσίας ως το 2030 ενδέχεται να μην επιτευχθεί.

  Στο πλαίσιο της δέσμευσής της, εκτός από την επένδυση 100 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη θεραπειών προκειμένου να πάψει η ανθεκτικότητα του μικροβίου που προκαλεί την ελονοσία στην αρτεμισινίνη, η Novartis θα υλοποιήσει μια στρατηγική δίκαιης τιμολόγησης, με στόχο οι νέες θεραπείες να είναι προσιτές στους ασθενείς χωρών όπου ενδημεί η ελονοσία. Προκειμένου να συμβάλει στον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μείωση της σχετιζόμενης με την ελονοσία παιδικής θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 90% ως το 2030, η Novartis θα βοηθήσει στην επέκταση της πρόσβασης στα παιδιατρικά ανθελονοσιακά φάρμακα και θα υλοποιήσει προγράμματα ενίσχυσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης σε τέσσερις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

  Οι απειλές και η δόση ACT


  «Η ανθεκτικότητα στη θεραπεία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μάχη κατά της ελονοσίας τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Για τον λόγο αυτόν, δεσμευόμαστε ότι θα προωθήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη θεραπειών επόμενης γενιάς»
  δήλωσε ο Vas Narasimhan, CEO της Novartis. «Ταυτόχρονα, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η καινοτομία μας φτάνει σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».
  Η επένδυση έχει ως στόχο την προώθηση της γραμμής ανάπτυξης προϊόντων της Novartis κατά της ελονοσίας ως το 2023 και την ολοκλήρωση ενός πλήρους παγκόσμιου προγράμματος κλινικών δοκιμών για τα νέα ανθελονοσιακά υποψήφια φάρμακα KAF156 και KAE609 (επί του παρόντος σε Φάση IIb και IIa αντίστοιχα). Και τα δύο προέρχονται από νέες κατηγορίες φαρμάκων που επιλέχθηκαν για τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν την ελονοσία με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις τρέχουσες θεραπείες. Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης νέες χρήσεις της τεχνολογίας για τον προσδιορισμό των περιοχών όπου το φορτίο της ελονοσίας είναι μεγαλύτερο. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την ανάπτυξη ικανοτήτων και δυνατοτήτων, τη δημιουργία των μελλοντικών κέντρων κλινικών δοκιμών, ώστε τα φάρμακα να μπορούν να αξιολογηθούν στους πληθυσμούς στους οποίους είναι περισσότερο απαραίτητα.

  Μια στρατηγική δίκαιης τιμολόγησης

  Προκειμένου να μπορούν οι ασθενείς στις χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία να αγοράσουν τις νέες αυτές θεραπείες, μόλις γίνουν διαθέσιμες, η εταιρεία θα υλοποιήσει μια στρατηγική δίκαιης τιμολόγησης βάσει των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των διαφορετικών τμημάτων πληθυσμού.
  Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση της ελονοσίας, εξακολουθεί να καταγράφεται κάθε δύο λεπτά θάνατος ενός παιδιού από τη νόσο.
  Στη Νιγηρία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε τουλάχιστον άλλες δύο χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό σχετιζόμενων με την ελονοσία παιδικών θανάτων, η Novartis θα εφαρμόσει πρόγραμμα για την πρόσβαση στην παιδιατρική συνδυαστική θεραπεία που βασίζεται στην αρτεμισινίνη (ACT) και την ανάληψη των πρωτοβουλιών για την ολοκληρωμένη διαχείριση περιστατικών σε επίπεδο κοινότητας.
  Να σημειωθεί ότι η Novartis συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση της ελονοσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την κυκλοφορία της πρώτης σταθερής δόσης ACT το 1999 και της πρώτης διασπειρόμενης παιδιατρικής ACT που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Medicines for Malaria Venture (MMV) το 2009. Ως σήμερα η εταιρεία έχει χορηγήσει δωρεάν περισσότερες από 850 εκατομμύρια θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων 350 εκατομμυρίων παιδιατρικών, σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία.

  Μείωση θανάτων άνω του 60%

  Τη δέσμευση ανέλαβε η Novartis την ίδια περίοδο με την έκδοση των αποτελεσμάτων μιας νέας μελέτης (Malaria Futures for Africa, MalaFA) που διεξήχθη σε 14 χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Συνολικά, 68 αφρικανοί ειδικοί από την επιστημονική κοινότητα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες εξέφρασαν τις απόψεις τους για την πρόοδο που έχει συντελεστεί και τις προκλήσεις που απομένουν εν όψει των παγκόσμιων στόχων για την εξάλειψη της ελονοσίας ως το 2030.
  Αξίζει να αναφερθεί ότι οι θάνατοι από ελονοσία σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 60% μεταξύ του 2000 και του 2015. Παρ’ όλα αυτά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν τον φόβο ότι η πρόοδος μπορεί να καθυστερήσει αν δεν υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από τις εθνικές κυβερνήσεις και δεν τεθούν σαφείς στόχοι από τους διεθνείς οργανισμούς.
  Οι ειδικοί εξέφρασαν επίσης την ανησυχία ότι τα κουνούπια γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και ότι τα παράσιτα της ελονοσίας θα μπορούσαν να αναπτύξουν ανθεκτικότητα στις ACT τα επόμενα 15-20 χρόνια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι η κατάσταση αυτή θα εξαπλωθεί ταχύτερα λόγω της αύξησης του εμπορίου και των ταξιδιών μεταξύ της Αφρικής και της Ασίας.
  Η μελέτη MalaFA διεξήχθη με χορηγία της Novartis. Επικεφαλής τέθηκαν ο δρ Richard Kamwi, πρέσβης, Elimination 8 (E8), και ο καθηγητής Bob Snow του προγράμματος KEMRI-Wellcome Trust από την Κένυα και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συμβουλευτικό ρόλο στην έρευνα είχαν οι οργανώσεις Roll Back Malaria, Malaria No More UK και African Leaders Malaria Alliance.
  Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκθεση για την Ελονοσία, το 2016 καταγράφηκαν 216 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας και 211 εκατομμύρια κρούσματα το 2015. Ο αριθμός θανάτων από ελονοσία ήταν 445.000 το 2016 έναντι 438.000 το 2015. Το 90% των κρουσμάτων ελονοσίας και άνω του 90% των θανάτων καταγράφονται στην Υποσαχάρια Αφρική. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk