• Αναζήτηση
 • Οι θεραπείες για τον «αγκώνα του τενίστα»

  Τα τελευταία χρόνια το τένις γνωρίζει και στην Ελλάδα μεγάλη άνθηση. Ολο και περισσότερα παιδιά και νέοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Ιδίως αυτή την εποχή τα γήπεδα γεμίζουν. Ωστόσο, και στο τένις μπορεί – αν δεν προσέξουμε – να έχουμε κάποιο πρόβλημα, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Τα τελευταία χρόνια το τένις γνωρίζει και στην Ελλάδα μεγάλη άνθηση. Ολο και περισσότερα παιδιά και νέοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το άθλημα. Ιδίως αυτή την εποχή τα γήπεδα γεμίζουν. Ωστόσο, και στο τένις μπορεί – αν δεν προσέξουμε – να έχουμε κάποιο πρόβλημα, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί.
  Σύμφωνα με τον ορθοπαιδικό χειρουργό ώμου κ. Παναγιώτη Πάντο, ο αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) ή αλλιώς έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, είναι μια επώδυνη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζει τον πόνο που παρουσιάζεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα.  
  Εμφανίζεται όταν οι τένοντες και οι μύες στην περιοχή του αγκώνα επιβαρύνονται πέρα από το όριο αντοχής τους, συνήθως λόγω επαναλαμβανόμενης κίνησης των μυών που βρίσκονται μεταξύ αγκώνα και καρπού.
  Παρά τον ορισμό, ο αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) δεν είναι μια πάθηση που αφορά μόνο αθλητές του τένις, αλλά και άλλους επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς και κρεοπώλες.
  Εμφανίζεται ακόμα με αυξημένη συχνότητα σε αυτούς που εργάζονται πολλές ώρες σε υπολογιστή, καθώς επίσης σε όσους σηκώνουν βαριά αντικείμενα με γρήγορες επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
  Ο πόνος του αγκώνα του τενίστα (tennis elbow) εντοπίζεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, ακριβώς στο σημείο πρόσφυσης των τενόντων, και μπορεί να αντανακλά σε όλον τον πήχη μέχρι τον καρπό ή ακόμα και τα δάχτυλα.
  Ο πόνος αρχικά αναπαράγεται μόνο με την πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή, αργότερα εμφανίζεται και κατά την κίνηση του χεριού, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια είναι έντονος ακόμα και σε ηρεμία. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να συνοδεύεται και από ακαθόριστα νευρολογικά συμπτώματα, όπως μουδιάσματα.
  Αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, επηρεάζει τελικά και τη δύναμη των μυών της περιοχής, με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα για συγκράτηση ακόμα και ελαφρών αντικειμένων με το χέρι.
  Η διάγνωση του «αγκώνα του τενίστα» γίνεται κυρίως μέσω της κλινικής εξέτασης. Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος που αναπαράγεται κατά την ψηλάφηση του οστού στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, όπως επίσης ο πόνος που εμφανίζεται κατά την προσπάθεια έκτασης των δαχτύλων υπό αντίσταση.
  Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, προκειμένου να γίνει η διάγνωση ο πάσχων μπορεί να υποβληθεί σε ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή και μαγνητική τομογραφία του αγκώνα.  
  Οπως αναφέρει ο κ. Πάντος, σε πρώτη φάση είναι πολύ σημαντικές η ξεκούραση του χεριού και η αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω φόρτισης με τον ίδιο μηχανισμό και τρόπο που προκάλεσαν τα συμπτώματα.
  Στους τενίστες ειδικά, απαιτείται συχνά η αλλαγή του τρόπου λαβής της ρακέτας καθώς επίσης η προσωρινή αλλαγή του μοντέλου προπόνησης, έτσι ώστε να μεταβληθεί ο τρόπος καταπόνησης του χεριού. Σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της πάθησης κατέχει η χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως επίσης τα εξειδικευμένα προγράμματα φυσικοθεραπείας, με ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης των μυών, σε συνδυασμό με θεραπευτικό υπέρηχο.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεραπεία του «αγκώνα του τενίστα» μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες, μέχρι ο ασθενής να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων.
  Αν η συντηρητική αγωγή δεν βοηθήσει και τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, είτε με ενδοσκοπικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, είτε με τις κλασικές ανοικτές τεχνικές. Η χειρουργική αντιμετώπιση οδηγεί σε οριστική λύση του προβλήματος.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk