• Αναζήτηση
 • «Καπνός» οι φανατικοί καπνιστές

  Ενθαρρυντικά στοιχεία καταγράφονται σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στην Ελλάδα.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ενθαρρυντικά στοιχεία καταγράφονται σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στην Ελλάδα. Οι άλλοτε φανατικοί καπνιστές φαίνεται ότι εγκαταλείπουν σιγά-σιγά αυτή τη βλαβερή συνήθεια, ενώ οι νέοι γυρνούν την πλάτη σε αυτόν τον τρόπο ζωής.
  Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο «Βήμα», διαπιστώνει πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των καπνιστών και της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα.
  Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 27,1%, όταν παλαιότερα υπερέβαινε το 40%. «Αυτό συνοδεύεται από την αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου απέναντι στη χρήση προϊόντων καπνού. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η μείωση του καπνίσματος στις ηλικίες 16-24 ετών κατά 33,3%. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα που υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου στην αντιμετώπιση του καπνίσματος» τονίζει ο κ. Μπεχράκης.
  Οπως επισημαίνει, μεγάλη είναι η συμβολή των παρεμβάσεων που επί χρόνια γίνονται στα σχολεία σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τη συμπαράσταση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και της Βουλής, η οποία προσφάτως ανέλαβε την εκτύπωση 150.000 τετραδίων που απευθύνονται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού με θέμα «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

  «Το τετράδιο μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους και αποτυπώνει τα εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορούμε να επιτύχουμε, με επιστημονική προσέγγιση, στο δύσκολο αυτό πρόβλημα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς»
  , σημειώνει ο καθηγητής και προσθέτει ότι «οι προσπάθειες συνεχίζονται με τo GD Behrakis Foundation από τη Βοστώνη και υλοποιούνται με φορείς το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του American College of Greece και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία».
  Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, με τραγικό απολογισμό πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ δευτερόλεπτα, αλλά και μια τραγικότερη πρόβλεψη ότι το 2025 δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από αίτια σχετιζόμενα με το κάπνισμα.
  Επιπλέον, επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν την επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος για καπνιστές και μη.  Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα προκαλεί 600.000 θανάτους μη καπνιστών και από αυτούς οι 150.000 είναι παιδιά.
  Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την αδιαμφισβήτητη ανάγκη για μια πολύπλευρη, ολοκληρωμένη και στοχευμένη προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος και βελτίωσης των ποσοστών της αποτρέψιμης νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα.
  Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά και επιβεβαιωμένα ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τον βαθμό εθισμού και τη συν-νοσηρότητα.
  Κοινωνία