• Αναζήτηση
 • Γιατί η φαρμακευτική συμμόρφωση είναι σημαντική για τον ασθενή

  «Συνταγή για μια καλύτερη ζωή» είναι η νέα ενημερωτική εκστρατεία της Pfizer Hellas με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την ορθή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, για τα πολλαπλά οφέλη της φαρμακευτικής συμμόρφωσης.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  «Συνταγή για μια καλύτερη ζωή» είναι η νέα ενημερωτική εκστρατεία της Pfizer Hellas με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την ορθή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, για τα πολλαπλά οφέλη της φαρμακευτικής συμμόρφωσης. Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για την υγεία και την ποιότητα της ζωής των ασθενών όσο και για το σύστημα υγείας, μέσω της μείωσης του κόστους περίθαλψης και την αποφυγή νοσηλειών.

  «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η φαρμακευτική συμμόρφωση είναι ο βαθμός κατά τον οποίο ο ασθενής ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού, συμμετοχικά και όχι παθητικά, για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου του»
  δηλώνει ο Medical Lead του Τμήματος Essential Health της Pfizer Hellas κ. Βασίλης Γραμμέλης και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι κάθε ιατρική συνταγή αλλά και συμβουλή προς τον ασθενή αποσκοπεί στην εξασφάλιση των επιθυμητών κλινικών αποτελεσμάτων, πάντα με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των παθολογικών του καταστάσεων, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να συμφωνήσει με τον γιατρό του σε όλα τα απαραίτητα βήματα και ενέργειες. Ειδικά, μάλιστα, για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, η φαρμακευτική συμμόρφωση αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν».
  Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης τονίζει τη μεγάλη σημασία της συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή. «Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα εθνικά συστήματα υγείας. Βάσει διεθνών μελετών σε υπερτασικούς ασθενείς, εκτιμούμε ότι η μη συμμόρφωση στις στατίνες μπορεί να αυξήσει τον σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας από ~12% σε ~25%, ενώ η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας από 10% σε 40% και θνητότητας από 50% σε 80%». Αναφερόμενος στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σημειώνει ότι καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επειγουσών επισκέψεων καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα νοσοκομεία. «Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε υπερτασικούς ασθενείς σε Ειδική Μονάδα Υπέρτασης», επισημαίνει ο κ. Τσιούφης, «τα ποσοστά φαρμακευτικής συμμόρφωσης έφτασαν το 80%, ποσοστό ικανοποιητικό. Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της φαρμακευτικής συμμόρφωσης θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης στους υπερτασικούς ασθενείς. Απαιτείται όμως συνεργασία από όλους τους εμπλεκομένους, τόσο τους γιατρούς όσο και το σύστημα υγείας, προκειμένου να αναγνωριστούν οι πεποιθήσεις των ασθενών, οι τυχόν ελλείψεις στην κατανόηση της αγωγής τους και βέβαια προκειμένου να έχουν τη σωστή ενημέρωση πάνω στα ζητήματα της συμμόρφωσης».
  Η κυρία Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου, Health Economist της Pfizer Hellas, αναφερόμενη στο οικονομικό φορτίο της ελλιπούς φαρμακευτικής συμμόρφωσης σε χρόνιες παθήσεις, σημειώνει: «Η ελλιπής συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στις κλινικές εκβάσεις όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα συστήματα υγείας. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ οι υγειονομικές δαπάνες, οι οποίες αποδίδονται στην πτωχή φαρμακευτική συμμόρφωση και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, έχουν υπολογιστεί σε 100 δισ. – 300 δισ. δολάρια ετησίως, αποτελώντας το 3%-10% των συνολικών ετήσιων δαπανών υγείας. Αντιστοίχως, τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης κοστίζουν στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας περίπου 194.500 θανάτους και 125 δισ. ευρώ ετησίως, αποτελώντας περίπου το 9,6% του συνόλου των δαπανών υγείας. Σε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το ετήσιο κόστος της ελλιπούς συμμόρφωσης ανά ασθενή κυμαινόταν για όλες τις  χρόνιες παθήσεις και συννοσηρότητες από περίπου 5.271 δολάρια έως 52.341 δολάρια, ενώ εξετάζοντας τις καρδιακές παθήσεις το κόστος κυμαινόταν από 3.347 έως 19.472 δολάρια, για την ψυχική υγεία από 3.252 έως 19.363 δολάρια, και τέλος από 2.741 έως 9.819 δολάρια για τον διαβήτη. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και το ολοένα αυξανόμενο φορτίο νοσηρότητας των χρόνιων παθήσεων, οι κλινικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία αναμένονται να ενταθούν αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Συνεπώς λοιπόν η εξέλιξη των συστημάτων υγείας, μέσω της χρήσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων στον τομέα της Υγείας, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι καθοριστικοί παράγοντες της συμμόρφωσης».

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk