• Αναζήτηση
 • Γιατί εμφανίζονται συχνά αλλεργίες στην εγκυμοσύνη

  Οι αλλεργίες στην εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνές και συχνά εμφανίζονται εκείνη την περίοδο για πρώτη φορά. Ενας από τους λόγους είναι οι αλλαγές που συντελούνται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα τις εγκύου (οίδημα, αύξηση της αιματώσεως, πάχυνση του βλεννογόνου). Αλλος λόγος είναι η ελάττωση του αμυντικού μηχανισμού της γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Οι αλλεργίες στην εγκυμοσύνη είναι πολύ συχνές και συχνά εμφανίζονται εκείνη την περίοδο για πρώτη φορά. Ενας από τους λόγους είναι οι αλλαγές που συντελούνται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα τις εγκύου (οίδημα, αύξηση της αιματώσεως, πάχυνση του βλεννογόνου). Αλλος λόγος είναι η ελάττωση του αμυντικού μηχανισμού της γυναίκας λόγω εγκυμοσύνης.
  Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης κ. Γιώργο Φαρμακίδη, οι αλλεργίες δεν έχουν καμία επίδραση στο έμβρυο, δεν προκαλούν ανωμαλίες του εμβρύου ή πρόωρο τοκετό. Η εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί φυσιολογικά παρότι η έγκυος θα νιώθει  άσχημα. «Βασική προϋπόθεση για την προφύλαξη από τις αλλεργίες είναι η αποφυγή ερεθισμάτων αλλεργικών τα οποία οι γυναίκες γνωρίζουν ότι τις επηρεάζουν ειδικά την άνοιξη» αναφέρει ο κ. Φαρμακίδης.
  Η μία στις τρεις εγκύους που πάσχει από κάποια αλλεργία, η οποία εμφανίστηκε νωρίτερα, θα αισθανθεί καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της αύξησης της κορτιζόνης. Στο ένα τρίτο των γυναικών τα συμπτώματα θα παραμείνουν ίδια όπως ήταν πριν από την εγκυμοσύνη και στις υπόλοιπες γυναίκες θα επιδεινωθούν.
  Τα συμπτώματα είναι, μεταξύ άλλων, συμφόρηση, φτέρνισμα, καταρροή και τσούξιμο στα μάτια ή στη μύτη. «Αυτό πρέπει να το διαχωρίσουμε από τη συμφόρηση στο άνω αναπνευστικό λόγω της εγκυμοσύνης. Η συμφόρηση στη μύτη αρχίζει μετά τις 20 εβδομάδες εξαιτίας της υψηλής προγεστερόνης και των οιστρογόνων. Ενα από τα συμπτώματα τις συμφόρησης κατά την εγκυμοσύνη  μπορεί να είναι αίμα από τη μύτη ή καταρροή στο πίσω μέρος της μύτης και πρόκληση έντονου βήχα. Εάν λοιπόν δεν έχουμε φτέρνισμα ή κνησμό, τότε είναι πιθανό να είναι συμφόρηση του ανώτερου αναπνευστικού της εγκυμοσύνης» εξηγεί.


  Θεραπεία

  Τα φάρμακα που μπορούν να πάρουν οι γυναίκες για την αντιμετώπιση της αλλεργίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τον κ. Φαρμακίδη, είναι:
  ˜
  Τα φάρμακα Diphenhydramine και loratatine θεωρούνται ασφαλή για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Καλό όμως είναι να αποφεύγονται στο πρώτο τρίμηνο.
  ˜
  Επίσης, να αποφεύγονται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τα αποσυμφορητικά Pseudoephedrine και phenylephdine. Δύναται να δίδονται στην εγκυμοσύνη, αλλά όχι πολύ συχνά διότι μπορεί να προκαλέσουν ελάττωση της αιμάτωσης του πλακούντα.
  ˜
  Ασφαλή είναι τα σπρέι διότι απορροφούνται ελάχιστα από τον οργανισμό. Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι επίσης ασφαλείς.
  Επίσης, καλό είναι οι έγκυοι να μην κάνουν ενέσεις για την αντιμετώπιση της αλλεργίας την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, παρά μόνο εάν είχαν ξεκινήσει τη θεραπεία προτού μείνουν έγκυοι.

  Προφύλαξη

  Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες θα πρέπει να παίρνουν κάποιες προφυλάξεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να αποφεύγουν να βρίσκονται σε περιβάλλον με καπνιστές. Ακόμη:
  ˜
  Οσες είναι αλλεργικές στη γύρη να πλένουν συχνά τα φίλτρα στο air condition. Αν βγαίνουν έξω, και ειδικά όπου υπάρχουν λουλούδια ή δέντρα, να φορούν γυαλιά ηλίου και μετά να πλένουν το πρόσωπό τους και τα χέρια τους προκειμένου να απομακρύνουν τη γύρη.
  ˜
  Οσες είναι αλλεργικές στη σκόνη, να αποφεύγουν το ξεσκόνισμα και τη χρήση σκούπας.
  «Γενικά πάντως, οι γυναίκες που έχουν αλλεργίες πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους – ειδικά αν βρίσκονται σε περιοχές που δεν υπάρχει κοντά νοσοκομείο – ένεση επινεφρίνης για τις υπερεπείγουσες καταστάσεις» σημειώνει ο κ. Φαρμακίδης.


  Εκζεμα

  Το έκζεμα είναι η πλέον συχνή δερματική πάθηση στην εγκυμοσύνη. Πολλές φορές συνδέεται με νοσήματα του ανοσοποιητικού. «Σε κάποιες γυναίκες – περίπου μία στις τρεις – το έκζεμα θα παρουσιάσει βελτίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε άλλες επιδείνωση» αναφέρει.
  Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του εκζέματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν υγρά επιθέματα και κρέμες κορτικοστεροειδων. «Να μη χρησιμοποιείται ποτέ  μεθοτρεξάτη διότι θα προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο» προσθέτει.
  Επίσης:
  ˜ Να αποφεύγονται τα ζεστά μπάνια.
  ˜ Να γίνεται χρήση άνετων ρούχων ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα.
  ˜ Να αποφεύγεται η χρήση κρέμας που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.
  Να σημειωθεί ότι το έκζεμα δεν προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο και η μητέρα μπορεί να θηλάσει κανονικά το νεογνό.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk