Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συμπράττει για δεύτερη χρονιά με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο της συνέχισης και της ανάπτυξης της εκπαιδευτικής δράσης, του Λυκείου της Επιδαύρου. Το πρόγραμμα του διεθνούς θερινού σχολείου παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Μαΐου 2018 στην οικία των Μπενιζέλων στην Πλάκα. Η εφετινή θεματική του Λυκείου, «Πολιτεία και Πολίτης», θα εστιάσει στη σημασία του χορού στο αρχαίο ελληνικό θέατρο ως στοιχείου κομβικής σημασίας για την έννοια του πολίτη.
«Ηταν καλοκαίρι του 2016, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, που ανακοινώσαμε την ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου, του εκπαιδευτικού θεσμού με τον οποίο οραματιστήκαμε τη σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Το 2017 η επιθυμία μας έγινε πραγματικότητα: τον Ιούλιο το θερινό σχολείο αρχαίου δράματος λειτούργησε για πρώτη φορά με εξαιρετική επιτυχία» ανέφερε στην ομιλία του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο κάναμε και το πρώτο βήμα σύνδεσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με το ρεπερτόριο των αρχαίων θεάτρων της Επιδαύρου, υπό την ομπρέλα μιας κοινής θεματικής που διατρέχει τόσο το πρόγραμμα του Λυκείου όσο και εκείνο των παραστάσεων. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Επίδαυρο, που αποτελεί κοιτίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έναν γενναιόδωρο φυσικό τόπο, μια εμπειρία συνύπαρξης νέων καλλιτεχνών σε έναν ανοιχτό χώρο μοναδικής ενέργειας».
Το Λύκειο Επιδαύρου είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου και απευθύνεται σε φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση υποκριτικής ή θεατρικής πρακτικής, σε σπουδαστές των Ακαδημιών Θεάτρου και των Δραματικών Σχολών αλλά και σε νέους ηθοποιούς από όλον τον κόσμο.
«Είναι στοίχημα για εμάς να επεκταθεί, να καθιερωθεί και να αποτελέσει ένα γεγονός καλλιτεχνικό αλλά και ακαδημαϊκό σε όλη την Πελοπόννησο. Από την ημέρα που ανέλαβα προσπαθήσαμε άμεσα να εξελίξουμε αυτή την ιδέα και εφέτος προσφέρουμε μια νέα διάσταση κυρίως όσον αφορά την πιστοποίηση και τις δράσεις. Πιστεύω ως εκπαιδευτικό ίδρυμα θα πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει αποδοτική και πιο χρήσιμη για όλους η παρουσία των συμμετεχόντων στα δρώμενα του Λυκείου Επιδαύρου και να είναι και χρηστική μέσα από την απόδοση των ανάλογων πιστωτικών μονάδων» δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Κατσής.
Ανταποκρινόμενοι στο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον της πρώτης χρονιάς οι υπεύθυνοι επέκτειναν το πρόγραμμα σε δύο κύκλους των 15 ημερών διευρύνοντας το κάλεσμα πέρα από τους σπουδαστές δραματικών σχολών και σε νέους ηθοποιούς, σπουδαστές επαγγελματικών σχολών χορού και νέους χορευτές απ’ όλον τον κόσμο.
Ο Α’ κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 16 Ιουλίου και ο Β’ κύκλος από τις 18 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2018. Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια κίνησης και υποκριτικής από ηθοποιούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Κίνα, την Ινδία, την Ιταλία, την Ταϊλάνδη, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γαλλία.

Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα

Μία από τις δράσεις της σύμπραξης αυτής αποτελεί το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα», το οποίο υλοποιείται εφέτος για δεύτερη χρονιά στην Αργολίδα, με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανανέωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας με τις παραστάσεις στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και επιδιώκει την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσανατολισμού του Φεστιβάλ και τη σύνδεση με τα προγράμματα διά βίου μάθησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Για το 2018 το πρόγραμμα εμπνέεται από τη γενικότερη θεματική του Λυκείου «Πολιτεία και Πολίτης» και περιλαμβάνει τις δράσεις: «Διάλογοι» – συζητήσεις και ανοιχτά εργαστήρια ενηλίκων με σκηνοθέτες παραστάσεων της Επιδαύρου, «Παίζοντας με το αρχαίο δράμα» –θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, «Ενεργοί θεατές – ενεργοί πολίτες», εκπαίδευση ενηλίκων για κατοίκους του Νομού Αργολίδας, και «Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό», δράση για ομάδες επισκεπτών από όλον τον κόσμο.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη και σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών

Στα άμεσα σχέδια του Φεστιβάλ και του Πανεπιστημίου είναι η περαιτέρω συνεργασία τους και στο νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο: «Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική πράξη και Διδακτική» το οποίο θα ξεκινήσει την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2018-2019).
Σε πρακτικό επίπεδο το τμήμα θα επιλέγει κάθε χρόνο έως δύο διδάσκοντες του Λυκείου Επιδαύρου από το εξωτερικό για να διδάξουν ως επισκέπτες καθηγητές σε μία η δύο συνεδρίες ο καθένας, στο πλαίσιο μαθημάτων του ΠΜΣ. Από την πλευρά του το Φεστιβάλ θα μπορεί να προτείνει στο Πανεπιστήμιο ερευνητικές θεματικές που εξυπηρετούν τη λειτουργία του ως θεσμού ή επιμέρους δράσεις του. Οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις δράσεις του Φεστιβάλ ως θεματικές των μεταπτυχιακών εργασιών τους (θεωρητικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα). Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα εργαστηριακά μαθήματα του μεταπτυχιακού θα μπορούν να πραγματοποιηθούν σε χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο) και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα. Το Λύκειο Επιδαύρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για το Λύκειο Επιδαύρου η προθεσμία υποβολής για τις αιτήσεις συμμετοχής παρατείνεται μέχρι τις 20 Μαΐου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο http://greekfestival.gr/gr/epidaurus_lyceum.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,HeliosPlus