• Αναζήτηση
 • Επιχείρηση απομάκρυνσης 611 μεταναστών στην Πάτρα

  Μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από τα δύο σημεία που διέμεναν τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα, στα παλιά εργοστάσια Άβεξ και Λαδόπουλου, ξεκίνησε η Αστυνομία

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσία εισαγγελέων στην Πάτρα, για την απομάκρυνση 611 μεταναστών κυρίως από Αφγανιστάν και Πακιστάν που διέμεναν στους άτυπους καταυλισμούς που είχαν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σε χώρους των πρώην εργοστασίων ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου, απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης.

  Στην επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.30 το πρωί, μετείχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εισήλθαν ταυτόχρονα και στους δύο καταυλισμούς, ενημερώνοντας τους μετανάστες για την επικείμενη απομάκρυνσή τους.

  Χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή αντίδραση και με συντονισμένο τρόπο οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός Αχαΐας (στην Κόρινθο), προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των εγγράφων τους και η ταυτοποίηση τους. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους θα ληφθεί εδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και οι εισαγγελείς Ανηλίκων Ανθούλα Μπούμπα και Δήμητρα Καπελιαρή.

  Μιλώντας στο ΑΠΕ, η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη τόνισε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και ανέφερε ότι οι μετανάστες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους.

  «Όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Η κ. Τσιριγώτη τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους μετανάστες και η επιχείρηση, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της, εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.

  Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ μιλώντας στο «Βήμα» σημείωναν πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ειδικότερα από 4 Απριλίου μέχρι χθες είχαν απομακρυνθεί οικειοθελώς στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος σταδιακά 325 μετανάστες από τους χώρους όπου διέμεναν κοντά στο λιμάνι της Πάτρας και ξαφνιάστηκαν όταν είδαν να μένουν ακόμη μέσα σε σκηνές και σε άσχημες συνθήκες πάνω από 600 άτομα. Σχετικά με την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας επεσήμαναν πως εξέφρασε την ικανοποίηση της για την σημερινή επιχείρηση ενώ στο ερώτημα πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατραπούν ξανά σε καταυλισμούς οι συγκεκριμένοι χώροι απάντησαν πως ήδη σήμερα η Εθνική Τράπεζα που έχει στην ιδιοκτησία της την ΑΒΕΞ θα προχωρήσει στην τοποθέτηση περίφραξης με την επιτήρηση αστυνομικών ενώ αναμένουν να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα από τον Δήμο Πατρέων και για το άλλο χώρο.

  Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι όλα εξελίχθησαν με απόλυτη ομαλότητα τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα».

  Την ικανοποίηση της εξέφρασε μέσω ανάρτησης στο facebook και η τοπική Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος λέγοντας: «Επιτέλους αυτό που ζητούσε η Ένωσή μας εδώ και μήνες για να ηρεμήσει το λιμάνι της Πάτρας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.»

  «Η κυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της σήμερα ενήργησε την πλήρη εκκένωση ων άτυπων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών. Ευχαριστώ και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση τηρώντας κατά απόλυτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών» σημείωσε ο κ. Φιλιππάκος.

  Επισήμανε, τέλος, ότι «πρόκειται για ένα θέμα που δεν τελειώνει την επόμενη ημέρα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που πρέπει και να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα».

  Κοινωνία