• Αναζήτηση
 • Απεργία στο μετρό, χάος στους δρόμους της Αθήνας

  Σοβαρά είναι τα προβλήματα από το πρωί στους δρόμους της Αθήνας εξαιτίας της απεργίας των εργαζόμενων στο μετρό. Ηδη παρατηρούνται μποτιλιαρίσματα καθώς τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς δεν μπορούν να καλύψουν τον κόσμο που δεν μπορεί να πάρει το μετρό.

  Κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε σε πολλούς κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας την Δευτέρα λόγω της 24ωρης απεργία των εργαζομένων στο Μετρό με πολλούς εγκλωβισμένους σε ουρές ακινητοποιημένων οχημάτων οδηγούς να εκφράζουν ένα κλασικό ερώτημα «μα που είναι οι τροχονόμοι;»

  Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών σημειώνουν πως από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ οι συνάδελφοι τους από την Τροχαία βρίσκονται σε κεντρικά σημεία για να διευκολύνουν τους οδηγούς ωστόσο δεν μπορούν, όπως λένε, να είναι σε κάθε διασταύρωση και σε κάθε φανάρι. Και προσθέτουν πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού ανάλογη με αυτή που παρατηρείται και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. λόγω και της συγχώνευσης υπηρεσιών.

  Επιπλέον επισημαίνουν πως κυκλοφοριακά προβλήματα προκαλούν και οδηγοί οι οποίοι αντί να ακινητοποιήσουν το όχημα τους σε ερυθρό σηματοδότη επιλέγουν να περάσουν με αποτέλεσμα να «κλείνουν» την διασταύρωση και η ουρά από τα αυτοκίνητα που μένουν σταματημένα να μεγαλώνει σταδιακά.

  Υπογραμμίζουν ακόμη πως η Τροχαία είναι μια κομβική υπηρεσία πρώτης γραμμής που εκτός από την καταστολή ασχολείται επισταμένα και με την πρόληψη. Εκτός από τις μειώσεις σε προσωπικού που φτάνουν το 25-30% παρατηρούνται ελλείψεις σε μοτοσικλέτες αλλά και αυτοκίνητα. Ενίσχυση, λένε, χρειάζεται και το Τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων που σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος ειδικά εάν υπάρχει τραυματισμός πρέπει να σπεύσει άμεσα στο σημείο καθώς οι αστυνομικοί χρειάζεται να συλλέξουν στοιχεία και μαρτυρίες για να εξακριβωθούν οι συνθήκες.

  Επιπροσθέτως τονίζουν ότι σημαντικός αριθμός συναδέλφων τους έχει πάρει σύνταξη και μετάθεση χωρίς ωστόσο να αντικατασταθεί με νέους αστυνομικούς καθώς φυσική και πολιτική ηγεσία δείχνει να δίνει βάρος στην αστυνόμευση. Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός των καινούργιων αυτοκινήτων και των νέων οδηγών αυξάνεται.

  Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν άμεση ενίσχυση όλων των υπηρεσιών και της Τροχαίας που καλείται καθημερινά να διαχειριστεί την κίνηση σε κεντρικούς οδικούς άξονες όπως την Κηφισίας, την Μεσογείων, την Βασ. Σοφίας, τον Κηφισό, δυο σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, πολλούς σταθμούς του Μετρό κ.α.

  Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών σε σειρά συναντήσεων με την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και μέσω ανακοινώσεων έχει κάνει γνωστό το ζήτημα της ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών της πρωτεύουσας. Παράλληλα τροχονόμοι την Τετάρτη θα συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει η ΕΑΣΥΑ.

  Η απεργία στο Μετρό

  Η 24ωρη απεργία κηρύχθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) το οποίο καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό, ανταλλακτικά και αναλώσιμα υλικά και κάνει λόγο για ξεπούλημα των συγκοινωνιών.

  Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο τονίζει μεταξύ άλλων ότι «στην τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού και από την έλλειψη ανταλλακτικών και αναλώσιμων υλικών, έρχεται να προστεθεί η αχαρακτήριστη συμπεριφορά της διοίκησης που απρόσκοπτα αρνείται να συζητήσει με την πλειοψηφία των εργαζομένων προτιμώντας να συνδιαλέγεται υπογείως με κομματικά προσκείμενους και υποτακτικούς. Ο προγραμματισμός της εταιρίας όμως, η επιβίωσή της και η διασφάλιση της ασφαλούς και ποιοτικής λειτουργίας της δεν είναι ατομική υπόθεση κανενός και προφανώς δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου».

  Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στο Μετρό προσθέτει επίσης: «Θα σταθούμε απέναντι σε οποιοδήποτε μέλος του κατεστημένου που προάγει και αναδεικνύει τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, με μοναδικό προσόν τους την κομματική υποταγή, που χρησιμοποιούν ακόμα και μαφιόζικες πρακτικές προσπαθώντας να τραμπουκίσουν οποιονδήποτε εργαζόμενο έχει αντίθετη άποψη ή θίγει τα συμφέροντα τους.»

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk