Δεν πρόφθασε να στεγνώσει η υπογραφή του προέδρου Τραμπ στην απόφαση να αποσύρει τη χώρα του από την πολύκροτη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, και άρχισαν οι προκαταρκτικές προειδοποιητικές βολές μέσω πυραυλικών επιθέσεων, που προαναγγέλλουν τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύρραξης μεταξύ Ιρανών και Ισραηλινών, με απροσδιόριστες προς το παρόν προεκτάσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προκλητική αυτή απόφαση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για μια νέα κρίση στην εξαιρετικά ταραγμένη, ούτως ή άλλως, ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μια κρίση την οποία ακριβώς επιχειρούσε να προλάβει η συμφωνία για το Ιράν, την οποία είναι βέβαιο δεν διάβασε ποτέ ο απίστευτος αυτός πρόεδρος, με την εμμονή του να καταργήσει όλα όσα είχε πετύχει ο προκάτοχός του. Μια συμφωνία η οποία πήρε δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να επιτευχθεί. Και σαν να μην έφθανε αυτό, αύριο Δευτέρα η αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ μεταφέρεται επισήμως στην Ιερουσαλήμ, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο έντασης.
Οπως είναι γνωστό, το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα κύρια προβλήματα της διαπραγματευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστινίους και καθιστά τώρα, εν πολλοίς, άνευ αντικειμένου τη διαπραγμάτευση αυτή. Η απροκάλυπτη αυτή στήριξη των πλέον ακραίων ισραηλινών θέσεων έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι ενώ καταδικάζεται το Ιράν για τα πυρηνικά του όπλα, κανένας απολύτως δεν μιλάει για τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, τα οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες περιλαμβάνουν έως και 400 πυρηνικές κεφαλές. Πυρηνικά όπλα τα οποία δεν είναι δηλωμένα, καθώς το Ισραήλ έχει αρνηθεί να υπογράψει τη Συμφωνία για τη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και μια διεθνής συνωμοσία σιωπής έχει επικρατήσει για το θέμα αυτό, αποδεικνύοντας τον κυνισμό εκείνων που θεωρούν ότι μόνο το Ιράν απειλεί την ειρήνη στην περιοχή.
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ είναι καλά κρυμμένες στην έρημο του Νεγκέβ, κοντά στην πόλη Ντιμόνα. Και ο Νετανιάχου προφανώς θεωρεί ότι μόνο αυτός δικαιούται να κατέχει πυρηνικό εξοπλισμό. Ποιος λοιπόν μπορεί να σταματήσει όλα αυτά τα απαράδεκτα που συμβαίνουν; Καθώς μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος περιβάλλεται τώρα από γνωστούς ακραίους πολεμοκάπηλους συμβούλους, τις ολέθριες συμβουλές των οποίων, όπως συνεχώς αποδεικνύεται, ακολουθεί τυφλά. Προφανές είναι ότι μόνο οι ευρωπαίοι ηγέτες, ενωμένοι επιτέλους για πρώτη φορά (ακόμα και με τη συμμετοχή της Βρετανίας) στην ανοιχτή καταδίκη των επικίνδυνων για τη διεθνή ειρήνη αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ, μπορούν ίσως να προλάβουν, προτού να είναι πολύ αργά, και νέα τετελεσμένα γεγονότα. Τη στιγμή που για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία η αμερικανική στάση έχει ανοίξει ένα τεράστιο ρήγμα στη διατλαντική συνεργασία, εν ονόματι του γνωστού συνθήματος «America first!». Ενός συνθήματος που θυμίζει άλλες εποχές και άλλους ηγέτες που είχαν οδηγήσει την ανθρωπότητα στην καταστροφή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ