• Αναζήτηση
 • 120 δόσεις και «κούρεμα» έως 60% των αγροτικών δανείων

  Σε ρύθμιση των οφειλών τους, προς την Εφορία, τον ΟΓΑ και τις τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν οι αγρότες μέσω πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr).

  Σε ρύθμιση των οφειλών τους, προς την Εφορία, τον ΟΓΑ και τις τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν οι αγρότες μέσω πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr). Τις λεπτομέρειες περιέγραψαν τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης και ο Ειδικός Γραµµατέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρµούσης.

  Ειδικότερα, η κυβέρνηση στο εξής παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς:

   – Εφορία (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ.).
   – ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές και
   – Τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ.) για τα αγροτικά τους δάνεια.
  Ειδικότερα, η ρύθμιση των αγροτικών οφειλών μπορεί να περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας δανείων. Επίσης, προβλέπεται διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη τόσο ο νόμος για τα πανωτόκια όσο και οι ισχύουσες υποθήκες. Παρέχεται και δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους. Ακόμη, η ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.
  Η αποπληρωμή των οφειλών θα μπορεί να γίνεται έως και σε 120 δόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του αγρότη και τις δαπάνες διαβίωσης.

  Τα κόκκινα αγροτικά δάνεια

  Στην περίπτωση που ο αγρότης εξοφλήσει, εντός τριμήνου, το εναπομείναν ποσό του δανείου (μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκιών, όπως προβλέπεται), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%. Εάν η εξόφληση του ποσού που απομένει ρυθμιστεί σε δόσεις, τότε η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια και η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει έως και το 40%.
  Η ρύθμιση αφορά αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δάνειο (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση στις πληρωμές πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017. «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία γιατί πλέον στενεύουν τα περιθώρια. Ο εκκαθαριστής υποχρεούται να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε fund. Και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για το χώρο . Γι αυτό κι  εμεί ήδη έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για τις οφειλές εκείνες   που δεν μπορούν να μπουν σε αυτή τη ρύθμιση», επεσήμανε ο κ. Αποστόλου.
  Είναι αξιοσημείωτο ότι η ρύθμιση δεν αφορά στις αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγικές εγκαταστάσεις (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κλπ.), οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Επίσης, δεν αφορά αγρότες με πολύ υψηλά εισοδήματα. Πληροφορίες παρέχονται στα κατά τόπους Κέντρα ή Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30) καθώς στην PQH (τηλ. 213.088.7000). Οι αιτήσεις ρύθμισης θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.keyd.gov.gr.
  Κοινωνία