• Αναζήτηση
 • ΣτΕ: Συνταγματική και νόμιμη η παύση του Π. Ψωμιάδη

  Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, με απόφαση (από τις 2.1.2013) του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, είχε προσφύγει ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η εν λόγω απόφαση.

  Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Αναστασία Παπαδημητρίου, απέρριψε σήμερα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του κ. Ψωμιάδη.

  Το ΣτΕ επισημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφαση, καθώς ο κ. Ψωμιάδης ωφέλησε παράνομα ιδιώτη (πρατηριούχο) και έβλαψε εξίσου παράνομα τα οικονομικά συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης_ βλάβη που προκύπτει από την ποινική απόφαση τόσο για τη συγκεκριμένη Νομαρχία, όσο και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη απόφαση δεν παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμα της προηγουμένης ακροάσεως (άρθρο 20 Συντάγματος), καθώς δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις δυσμενών διοικητικών πράξεων οι οποίες εκδίδονται βάσει αντικειμενικών προϋποθέσεων.

  Το ιστορικό

  Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί σε φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης το 2009. Η εφετειακή απόφαση έγινε μάλιστα αμετάκλητη με απόφαση του Αρείου Πάγου.

  Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι ο κ. Ψωμιάδης καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως νομάρχη Θεσσαλονίκης, μείωσε στο ποσό των 5.000 ευρώ, πρόστιμα ύψους 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.

  Κοινωνία