• Αναζήτηση
 • Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας: Να αποσυρθεί ο Κλεισθένης 1

  Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1» τάχθηκε σήμερα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων ζητώντας εκ νέου την κατάρτισή του, μετά από διάλογο με την Αυτοδιοίκηση.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης 1» τάχθηκε σήμερα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων ζητώντας εκ νέου την κατάρτισή του, μετά από διάλογο με την Αυτοδιοίκηση.

  Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης δήλωσε τη ριζική του αντίθεση στο νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι «αποσκοπεί στην ποδηγέτηση της Αυτοδιοίκησης». Αναφερόμενος στην θέσπιση της απλής αναλογικής δήλωσε: «Είναι ένα σύστημα πλήρους παράλυσης των Δήμων» και πρόσθεσε: «Είναι επικίνδυνο για τη χώρα και με τους θεσμούς δεν μπορούμε να παίζουμε».
  Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχει η Αυτοδιοίκηση αλλά και η χώρα γενικότερα. «Βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η Αυτοδιοίκηση τις παραπέμπουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανάφερε χαρακτηριστικά.
  Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, ανέφερε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο πρέπει να αποτελέσει βάση συζήτησης και να καταθέσει η Αυτοδιοίκηση τις προτάσεις της ενώ πρόσθεσε ότι ο χρόνος για τη διαβούλευση είναι επαρκής για ένα ουσιαστικό διάλογο. Απαντώντας σ’ όσους αντιδρούν με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, θύμισε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης.
  Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός, εξέφρασε τη συμφωνία του μόνο ως προς τη θέσπιση της απλής αναλογικής, κατήγγειλε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δημάρχων που αντιδρούν στο νομοσχέδιο αφού συμφωνούν και εφαρμόζουν αντιλαικές και μνημονιακές πολιτικές. «Ο καυγάς γίνεται απλά για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην Αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σοφιανό, το νομοσχέδιο επιφέρει νέα οικονομικά βάρη στους δημότες, νομιμοποιεί όλα τα μνημονιακά μέτρα, δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουν «μπίζνες» στους δήμους κ.α.».
  Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα πόλη της ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας ότι εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Ο κ. Κακλαμάνης, υπογράμμισε τις συνέπειες που θα έχει η απλή αναλογική στη λειτουργία των δήμων και των Δημοτικών Συμβουλίων ενώ επισήμανε ότι δεν συνοδεύεται από έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους.
  Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τομή. Εκτός από τη διάταξη της απλής αναλογικής, το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με όσα πρεσβεύει η Αριστερά». Ακόμη στηλίτευσε ότι αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου όσοι δεν είναι πολίτες της ΕΕ.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk