Η αγωνία των κατοίκων του Βόλου για τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την καύση RDF (παράγωγο της μηχανικής ανακύκλωσης που αποτελεί καύσιμη ύλη για τσιμεντοβιομηχανίες) δεν καταλάγιασε ούτε μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου. «Το δευτερογενές καύσιμο που προκύπτει από την καύσηαποβλήτων συντελείται σε εργοστάσια που είναι υποχρεωμένα να τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τη μείωση συγκέντρωσης επικίνδυνων ουσιών» επεσήμανε ο κ. Φάμελλος την περασμένη Πέμπτη.
Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν ανάστατοι από τα παρεπόμενα της καύσης εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, στον Βόλο. Γι’ αυτό και στις 5 Μαΐου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνει στην πλατεία Ελευθερίας, στην καρδιά της πόλης, ένα παμβολιώτικο συλλαλητήριο, με κύριο αίτημα την ανάκληση της απόφασης για την καύση RDF.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τα γεγονότα που εξελίσσονται στον Βόλο σχετικά με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, αλλά και τις άλλες ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες. Η τεχνολογία που διαθέτουν οι τσιμεντοβιομηχανίες είναι κατάλληλη για την παραγωγή τσιμέντου, αλλά όχι για την καύση σκουπιδιών» υποστηρίζει ο κ. Κώστας Βολιώτης, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ). Και προσθέτει: «Με την καύση RDF,SRFκαι άλλων συναφών υλικών απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και στο έδαφος ουσίες επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών. Η καύσητους πρέπει να απαγορευτεί άμεσα με την ανάκληση όσων σχετικών Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) έχουν εκδοθεί. Ακόμα χειρότερα όταν καίγεται, κατά κύριο λόγο, πλαστικό».
Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών στον Βόλο την 1η Απριλίου μπλόκαρε ένα φορτηγό που κουβαλούσε RDF για την ΑΓΕΤ, «αλλά οι αναλύσεις του δείγματος που έστειλαν για ανάλυση οι υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας έδειξαν ότι περιείχε σε ποσοστό άνω του 80% πλαστικό». Ετσι και ο Δήμος Βόλου πριν από περίπου έναν μήνα πήρε απόφαση κατά της καύσης εναλλακτικών καυσίμων.
Στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναφέρουν στο «Βήμα» ότι οι αναλύσεις που έκαναν έδειξαν πράγματι ότι στη σύνθεση του υλικού περίπου το 80% ήταν πλαστικό. «Αυτό δεν μας λέει κάτι. Η νομοθεσία δεν αναφέρει κάτι για τη σύσταση του RDF. Αναφορές υπάρχουν μόνο στη διεθνή βιβλιογραφία. Γι’ αυτό οι υπηρεσίες της Περιφέρειας απέστειλαν έγγραφο στην ΑΓΕΤ που αναφέρει ότι δεν πρέπει να γίνει καύση του συγκεκριμένου υλικού έως ότου το στείλουμε σε εξειδικευμένο εργαστήριο το οποίο θα μετρήσει τη συγκέντρωση των αέριων ρύπων που προκύπτουν κατά την καύση του. Τότε θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η σύσταση του υλικού, αλλά αν οι εκπομπές κατά την καύση του είναι επικίνδυνες για την υγεία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμόTRTτης Θεσσαλίας, με θέμα την καύση εναλλακτικών καυσίμων στην ΑΓΕΤ, ανέφερε ότι «εξετάζοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που ξεκίνησε το 2014 επί της ουσίας και ολοκληρώθηκε το 2017, κάναμε ιδιαίτερες ενέργειες για την περίπτωση της ΑΓΕΤ, έτσι ώστε να δοθούν απαντήσεις στις ανησυχίες και στα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας». Τόνισε μάλιστα ότι ο έλεγχος των εγκαταστάσεων και της επιχείρησης είναι αυστηρός, τόσο από το υπουργείο όσο και από την Περιφέρεια. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία δεν απαγορεύει σε καμία χώρα της Ευρώπης τη χρήσηRDF στην τσιμεντοβιομηχανία, αντίθετα η ΕΕ σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές τσιμεντοβιομηχανίες προωθούν από κοινού τη χρήση δευτερογενών καυσίμων έναντι των ορυκτών καυσίμων.
«Θέλουμε να υπάρχει ευρεία κοινωνική αντιπροσώπευση στην Επιτροπή Ελέγχου» σημείωσε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος εάν χρειαστεί προτίθεται να καλέσει εκπροσώπους των τοπικών φορέων και οργανώσεων ώστε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα.«Εχουμε ήδη αποστείλει 12σέλιδο υπόμνημα με το οποίο ενημερώνουμε σχετικά την τοπική κοινωνία,ενώ στο έγγραφο του δημάρχου Βόλου που κάνει λόγο για παραβίαση των επιτρεπτών ορίων απάντησα την ίδια μέρα και ζήτησα τα αποτελέσματα των μετρήσεων, με βάση τον νόμο 3982, αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων από την Περιφέρεια, όπως είναι οι έλεγχοι, οι κυρώσεις, η αναστολή λειτουργίας ή οτιδήποτε άλλο, σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο» κατέληξε.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στο «Βήμα» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο κ. Φάμελλος «έφτιαξε την ΑΕΠΟ, αυξάνοντας μάλιστα και τα επιτρεπόμενα όρια μέτρησης και τώρα μοιράζει τις ευθύνες αλλού. Μας ζητάει να συστήσουμε εμείς την Επιτροπή Ελέγχου, αλλά είναι δική του ευθύνη γιατί το υπουργείο είναι εκείνο που υπέγραψε τη συμφωνία με τις τσιμεντοβιομηχανίες για τη δημιουργία αυτής της Επιτροπής, υπό την αιγίδα του. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρωτόκολλο λειτουργίας της Επιτροπής. Τις ασάφειες των περιβαλλοντικών όρων πρέπει ο ίδιος να τις αποσαφηνίσει και η απόδοση των ευθυνών σε τρίτους δεν αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα της ατελούς ΑΕΠΟ. Χρειάζεται αναμόρφωση της ΑΕΠΟ με καθαρούς όρους ώστε να γίνονται οι έλεγχοι. Και να ακούγονται οι τοπικοί φορείς».

Online πρόσβαση σε μετρήσεις ρύπανσης

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ διέθετε ένα σύστημα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το οποίο από το 2011 ήταν κλειστό και δεν παρακολουθούνταν από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες. «Εμείς δηλώσαμε ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα και πράγματι άνοιξε τον Ιούλιο του 2017. Σήμερα, υπάρχειonlineπρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, οποιαδήποτε στιγμή». Επιπλέον,σε πρόσφατη σύσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, διασφαλίστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλες τις βιομηχανίες της Ελλάδας και «δεν θα είναιπροσβάσιμοonlineμόνο για το υπουργείο και την Περιφέρεια, αλλά καιαπότον δήμο και τον κάθε πολίτη της χώρας. Απαιτείται να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια, διότι υπάρχει ανησυχία από την πλευρά των πολιτών».

Οπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων προβλέπει ενίσχυση της ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή και μόνοένα υπολειπόμενο κλάσμα που αντιστοιχεί στο μισό των απορριμμάτων καταλήγει για καύση σε κατάλληλους κλιβάνους, όπου οι ρυπαντές είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τα ισχύοντα ευρωπαϊκά όρια.
Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ καλεί τον Σωκράτη Φάμελλο να ανακαλέσει όλες τις ΑΕΠΟ που δίνουν το δικαίωμα σε τσιμεντοβιομηχανίες να καίνεRDF, SRF, σκουπίδια κ.λπ. και να εφαρμόσει άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και τα Περιφερειακά και Τοπικά Σχέδια.

HeliosPlus