Σε σταδιακό κλείσιμο των πυλών που εξυπηρετούν ΑμεΑ στους σταθμούς του μετρό πρόκειται να προχωρήσει στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο ΟΑΣΑ, προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η πλήρης εφαρμογή του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου.
Προκειμένου λοιπόν για την απρόσκοπτη μετακίνησή τους, όσοι άνεργοι και ΑμεΑ έχουν παραλάβει, αλλά δεν έχουν φορτίσει με δωρεάν κόμιστρο την προσωποποιημένη ATH.ENA Card στα αυτόματα μηχανήματα, καλούνται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από 110.000 αιτήσεις δικαιούχων δωρεάν μετακίνησης -πράγμα που δεν σημαίνει βεβαίως απαραίτητα ότι έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους.
Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου είναι ενθαρρυντικά, καθώς έχουν ήδη 950.000 προσωποποιημένες και απρόσωπες κάρτες.
Ενεργοποίηση δωρεάν κομίστρου καρτών ανέργων και ΑμεΑ στα αυτόματα μηχανήματα
Για την ενεργοποίηση του δωρεάν κομίστρου, άνεργοι και ΑμεΑ, εφόσον έχουν παραλάβει την προσωποποιημένη κάρτα τους και έχουν πιστοποιήσει το δικαίωμα τους μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr/athenacard/), καλούνται να υλοποιήσουν τα ακόλουθα βήματα:
1. Μεταβαίνουν σε ένα από τα 300 «Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών» (ΑΜΕΚ) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
2. Στην αρχική οθόνη του ΑΜΕΚ, επιλέγουν τη γλώσσα που επιθυμούν και στη συνέχεια, την επιλογή «Επιδότηση» από το βασικό μενού.
3. Τοποθετούν κατακόρυφα την προσωποποιημένη ATH.ENA Card στην υποδοχή που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος της πρόσοψης του ΑΜΕΚ.
4. Η συσκευή αναγνωρίζει αυτόματα, εάν η συγκεκριμένη κάρτα δικαιούται επιδότησης και στην περίπτωση αυτή, επιλέγουν το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η διαδικασία φόρτισης της κάρτας του.
Προσοχή: όσο διαρκεί η φόρτιση του κομίστρου δεν πρέπει να αφαιρεθεί η κάρτα από την υποδοχή.
5. Με το πέρας της διαδικασίας, αφαιρούν την κάρτα από την υποδοχή και παραλαμβάνουν την απόδειξη από τη θύρα εξόδου. Η κάρτα έχει φορτιστεί με το δωρεάν κόμιστρο και είναι έτοιμη προς χρήση.