Διακήρυξη 16 τέως προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων

«Η σχεδόν μηδενική ύπαρξη ορθού δημόσιου διαλόγου, αλλά και το ανεξήγητο κενό έκφρασης του πνευματικού κόσμου της χώρας, οδήγησε εμάς τους 16 τέως προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων από διαφορά σημεία της

«Η σχεδόν μηδενική ύπαρξη ορθού δημόσιου διαλόγου, αλλά και το ανεξήγητο κενό έκφρασης του πνευματικού κόσμου της χώρας, οδήγησε εμάς τους 16 τέως προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων από διαφορά σημεία της ελληνικής επικράτειας, να ενώσουμε τις φωνές και τις πνευματικές μας δυνάμεις, με απώτερο σκοπό να αναστραφεί το καθημερινά αυξανόμενο κοινωνικό, πνευματικό, ηθικό, αξιοκρατικό κ.λπ. κατρακύλισμα. Αρχικά το πρώτο δημόσιο βήμα μας έγινε με 11 τέως προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων. Όμως η ανησυχία, ο προβληματισμός το άγχος για αβέβαιο αύριο, διηύρυνε τον αριθμό στους 16».
Αυτά αναφέρουμε σε κείμενό τους 16 τέως πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων. Ολόκληρη η διακήρυξη έχει ως εξής:

Η διακήρυξη

«Αφουγκραζόμενοι την ηχηρή σιωπή που επικρατεί σχεδόν σε όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου της χώρας μας, διαπιστώνοντας το ανεξήγητο κενό έκφρασης από αυτούς που θα ανέμενε κανείς να λάβουν πρωτοβουλίες στις ζοφερές αυτές εποχές, την ίδια στιγμή που η κοινωνία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε ένα πρωτίστως ηθικό, πολιτισμικό, πολιτικό και οικονομικό τέλμα, αποφασίσαμε να διατυπώνουμε δημόσια τη γνώμη μας για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας.
Απαντες οι υπογράφοντες την παρούσα έχουμε διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, βρίσκεται ανάμεσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και ίσως αυτός πρώτος γίνεται δέκτης όλων των προβλημάτων που μαστίζουν τον κάθε πολίτη, είτε άμεσα είτε έμμεσα, διά των εντολέων του.
Ο δικηγόρος έχει το προνόμιο να διαθέτει σφαιρική έποψη των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας και διά της νομικής του παιδείας συνεισφέρει στην επίλυση των θεμάτων.
Αναγνωρίζοντας αυτήν τη θέση του δικηγόρου στην κοινωνία, δεν είναι τυχαίο ότι ο νομοθέτης διαχρονικώς έδωσε τη δυνατότητα στους Δικηγορικούς Συλλόγους να παρεμβαίνουν για «…κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος», χωρίς να είναι απαραίτητο αυτά να αφορούν τα μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων (άρθρο 90 περ. ζ΄ Κώδικα Δικηγόρων). Το δικαίωμα και συγχρόνως την αρμοδιότητα αυτή ευαγώς ασκήσαμε όποτε κρίθηκε αναγκαίο κατά τη διάρκεια της θητείας μας.
Την ίδια ανάγκη θα καλύψουμε και σήμερα με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας σε κρίσιμα εθνικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, οικονομικά. περιβαλλοντικά, κ.ά. ζητήματα.
Ανάγκη που πηγάζει από την απουσία ορθού δημόσιου διαλόγου, από την κώφωση της πνευματικής αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και τον καθημερινό μιθριδατισμό στις αξιακές εκπτώσεις.
Με την κοινωνική μας αυτή προσπάθεια φιλοδοξούμε να αφυπνίσουμε και να διεγείρουμε τα υγιή στοιχεία που ακράδαντα πιστεύουμε ότι είναι κυρίαρχα στη χώρα μας -αλλά έχουν οπισθοχωρήσει λόγω της φαινόμενης ματαιότητας των καιρών-, να προκαλέσουμε τον ελλείποντα δημόσιο διάλογο σε κρίσιμα ζητήματα, με γνώμονα πάντα τα πανανθρώπινα δικαιώματα και ευρωπαϊκά ιδεώδη, με σκοπό την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ιδεώδη και αρχές που παραβλέπονται από διεκπεραιωτές ει μη λαϊκιστές πολιτικούς στην Ευρώπη των λογιστών.
Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε κανέναν φορέα, αλλά αντιθέτως να κινητοποιήσουμε κάθε δυναμικό και υγιές στοιχείο της χώρας. Η γνώμη μας είναι αυτοτελής και αδέσμευτη. Δεν διαθέτουμε σίγουρα το αλάθητο, ούτε διεκδικούμε το μονοπώλιο στον προβληματισμό.
Το αντίθετο μάλιστα, ευελπιστούμε να προκαλέσουμε τη δημιουργική έκφραση της ανησυχίας για το σήμερα άλλα κυρίως για το αύριο της χώρας από όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για μία αξιοπρεπή, ανεξάρτητη και περήφανη θέση της Ελλάδος στην παγκόσμια κοινότητα.
Το αύριο της χώρας μας δεν είναι τίποτε άλλο από τα ίδια τα παιδιά μας που ήδη ουσιαστικά ωθήθηκαν, αλλά και ωθούνται καθημερινά να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να ενισχύσουν επιστημονικά, οικονομικά, κ.λπ. αλλοδαπές κυβερνήσεις.
Ως ενεργοί πολίτες, δηλώνουμε κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι καμία πολιτική βλέψη δεν έχουμε και κανένα πολιτικό ή άλλο αξίωμα δεν επιδιώκουμε, παρά μόνο που αυτό που σήμερα κατέχουμε».
Την διακήρυξη υπογράφουν οι:
Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, Αθηνών,
Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, Θεσσαλονίκης,
Στέλιος Μανουσάκης, Πειραιώς,
Απόστολος Λιόσης, Αμαλιάδας,
Γιάννης Βραδής, Κέρκυρας,
Χρήστος Σαββίδης, Κοζάνης,
Γεώργιος Κυμπαρίδης, Κομοτηνής,
Φίλιππος Σαμαράς, Λάρισας,
Θεόδωρος Καζάς, Ναυπλίου,
Χρήστος Καπετανίδης, Ορεστιάδας,
Κωνσταντίνος Σαρρής, Ρόδου,
Δημήτριος Κοντογιάννης, Τρικάλων ,
Δημήτριος Κωστογιάννης, Τριπόλεως,
Δημήτρης Ποντικάκης, Χανιών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk