Ανδρουλάκης: Εξωτερική πολιτική δεν γίνεται στο πεζοδρόμιο

«Ο βασικός εθνικός στόχος πρέπει να είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τρίτες χώρες όταν αναφέρονται στη γείτονα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει για το όνομα της πΓΔΜ, υπογραμμίζει ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές λογικές στα εθνικά θέματα και πως η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να υιοθετήσουν μια εθνικά υπεύθυνη στάση. «Ο βασικός εθνικός στόχος πρέπει να είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» τρίτες χώρες όταν αναφέρονται στη γείτονα» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Και αυτή δεν είναι άλλη από την εξεύρεση οριστικής λύσης μέσω της υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων», όπως τονίζει. Ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτει ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα της πΓΔΜ με την ΕΕ, μια εξέλιξη που θα είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών, σ’ ένα πρόγραμμα προσαρμογής και εκσυγχρονισμού των δομών της γειτονικής χώρας όπως προβλεπόταν και στο «πακέτο Πινέιρο», σημειώνει.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων, τα οποία θεωρεί ότι δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στη σημερινή συγκυρία. «Η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζεται ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο», επισημαίνει και διατυπώνει ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση απονομής ασύλου στους 8 Τούρκους αξιωματικούς. «Δημιουργεί «σκιές» κατά της υπεύθυνης, σύμφωνα τον νόμο, δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου», υποστηρίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, είναι επιβεβλημένο η Ε.Ε. να προχωρήσει σε πολιτική ενοποίηση και στην ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ «μέσω της μετάλλαξης του ESM σε «ευρωπαϊκό ταμείο», ώστε το ΔΝΤ να αποχωρήσει, και υπό το δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και με ενιαίους φορολογικούς κανόνες για όλους», ενώ εμφανίζεται συγκρατημένος για την ευόδωση της συνεργασίας Μέρκελ-Μακρόν, την οποία ωστόσο θεωρεί απαραίτητη.

Όσον αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση της συγκρότησης του νεου προοδευτικού φορέα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι βασική προϋπόθεση είναι η συγκρότηση εσωτερικών θεσμών και οργάνων που θα λειτουργούν δημοκρατικά, συλλογικά και θα επιβάλλουν τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. «Οι συρραφές και οι συμβιβασμοί δεν θα ανανεώσουν και δεν θα αναγεννήσουν την παράταξη», αναφέρει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk