Μεγάλη βραδιά αυτή της Τρίτης για την Ντόρτμουντ, του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Η πρώτη με… φεγγάρι έπειτα από μήνες για την Μπορούσια. Η νύχτα που ο κορυφαίος αυτός ποδοσφαιρικός οργανισμός, έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο με την πεποίθηση ότι τελικά ίσως και να λύνεται ένα πρόβλημα που έμοιαζε άλυτο εδώ και μήνες. Η διακοπή μιας ελεύθερης πτώσης.

Η 2-0 επικράτηση στην έδρα της Μάιντς (με τον Παπασταθόπουλο να ανοίγει το σκορ στο 55΄) έφερε την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα έπειτα δυόμισι ολόκληρους μήνες! Ναι, απίθανο αν αναλογιστεί κανείς για ποια ομάδα μιλάμε. Αληθινό μας.

Η Ντόρτμουντ που 30 Σεπτέμβρη μετά την επικράτηση της στην έδρα της Άουγκσμπουργκ ήταν πρώτη στη Μπουντεσλίγκα, χθες με το ζόρι μείωσε την διαφορά από την κορυφή στους 10 βαθμούς (έχοντας και ματς περισσότερο στο πρόγραμμα της). Χάθηκε η… επαφή με τον πρωταθλητισμό, χάθηκε η μπάλα γενικώς.

Αναπόφευκτο μιας και μεσολάβησαν οκτώ αγωνιστικές χωρίς… τρίποντο. Και πάλι καλά δηλαδή που παραμένει ακόμη μέσα στις θέσεις της «τετράδας», της στρατηγικής θέσης του βαθμολογικού πίνακα που ανανεώνει την παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Και μιας και αναφέραμε την κορυφαία διοργάνωση; Και εκείνη -όσο κράτησε το αρνητικό σερί εντός των συνόρων- χάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Μόλις 2 βαθμοί σε έξι αγωνιστικές για την ομάδα που συμμετέχει στον τελικό του 2013. Είχε βέβαια στον όμιλο της Ρεάλ Μαδρίτης και Τότεναμ, αλλά αυτό δεν λέει όλη την αλήθεια. Η δυναμική των αντιπάλων. Άλλωστε και πέρσι, που ήταν ξανά, με τους «μερέγχες» στο γκρουπ, Η Μπορούσια τους άφησε δεύτερους τερματίζοντας επικεφαλής!

Φέτος δύο βαθμοί από ισάριθμες ισοπαλίες με τον ΑΠΟΕΛ. Πάλι καλή δηλαδή που έφτασαν για να τη στείλουν στο Europa League. Έστω με την υποσημείωση της ομάδας με την μικρότερη συγκομιδή στα χρονικά που συνεχίζει, ως 3η, στους ομίλους της 2ης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης!

Πίσω στο πρωτάθλημα όμως: Τι άλλαξε από την Σαββατιάτικη εντός έδρας ήττα από την Βέρντερ (1-2) ως το χθεσινό διπλό; Ο προπονητής. Ο Πέτερ Μπος αυτονόητα απομακρύνθηκε, ο Πίτερ Στέγκερ πήρε την θέση του και ξεκίνησε με το δεξί. Αν ήταν το πρόβλημα ο Μπος; Άγνωστο. Το σίγουρο είναι πως η διοίκηση της Ντόρτμουντ έχει μετανιώσει για την απόφαση της, στις αρχές του καλοκαιριού να απομακρύνει από τον πάγκο της τον Τόμας Τούχελ.

H «ζαριά» των διοικούντων, με τον Μπος, που ήρθε με τις «δάφνες» του αναγεννητή του Άγιαξ (φιναλίστ του περσινού Europa), αποδείχθηκε…ντόρτια. Ο Ολλανδός όχι δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το όραμα «επόμενος Γιούργκεν Κλοπ», αλλά και από ένα σημείο και έπειτα έδειξε να μην αντέχει και ο ίδιος αυτή την ασταμάτητη κατρακύλα.

Από τις 30 Σεπτέμβρη και έπειτα, από την τελευταία (μέχρι την Τρίτη ) νίκη της Ντόρτμουντ στο πρωτάθλημα υπήρξε μόνο μια νίκη σε όλες τις διοργανώσεις. Η επικράτηση επί της Μάγκντεμπουργκ για το κύπελλο. Στις 24 Οκτώβρη. Η Ντόρτμουντ δεν μπόρεσε να νικήσει ούτε το ντέρμπι του Ρουρ με τη Σάλκε, στο οποίο προηγήθηκε με 4-0 στο 25΄.