• Αναζήτηση
 • Μυτιλήνη: Ολοκληρώθηκε η εκφόρτωση των 50 οικίσκων

  Ολοκληρώθηκε, λίγο από τις 10 σήμερα το πρωί της Τρίτης, η εκφόρτωση των 50 οικίσκων που προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ολοκληρώθηκε, λίγο από τις 10 σήμερα το πρωί της Τρίτης, η εκφόρτωση των 50 οικίσκων που προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

  Χθες, από το πρωί της Τρίτης, απορριμματοφόρα του δήμου Λέσβου είχαν αποκλείσει την είσοδο του φορτηγού πλοίου, απαγορεύοντας την εκφόρτωση τους, ενώ ο δήμαρχος Λέσβου με στελέχη της δημοτικής Αρχής και κατοίκους της Μόριας, αλλά και άλλους πολίτες, περιφρουρούσαν τον χώρο. Τελικά, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα, για άγνωστους λόγους, η ομάδα περιφρούρησης αποχώρησε ενώ στις 4 το πρωί αποχώρησαν και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Έτσι, ξεκίνησε η εκφόρτωση χωρίς κανένα πρόβλημα και οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στην περιοχή της Λάρσου, πολύ κοντά στον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν εκεί.

  Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε -τηλεφωνικά και με επιστολή- με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, εξηγώντας τους λόγους της μεταφοράς των οικίσκων. Όπως δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία, οι οικίσκοι προορίζονται μόνο για τη στέγαση αριθμού ατόμων που διαμένουν σε σκηνές και δεν θα αποτελέσουν υλικό για τη δημιουργία νέας δομής.

  Το Συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, με τη δημοτική Αρχή και την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Μόριας και της Παναγιούδας αποφάσισαν οι οικίσκοι να παραμείνουν αποκλεισμένοι, μέχρι να γίνει αποσυμφόρηση της δομής. Μάλιστα, στο σύνολό τους, μετέβησαν στο πλοίο συμμετέχοντας στην περιφρούρηση του. Περίπου στις 10 το βράδυ οι ομάδες περιφρούρησης άρχισαν να φυλλοροούν και τα μεσάνυχτα αποχώρησαν όλοι.

  «Στερείται ίχνος ανθρωπισμού, η παρεμπόδιση της τοποθέτησης οικισμών»

  Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καταφέρεται κατά του δημάρχου για τη στάση του να εμποδίσει την εκφόρτωση οικίσκων για τους πρόσφυγες. Μάλιστα τονίζει ότι η στάση αυτή κάνει να «ακούγονται ως υποκριτικές οι αναφορές των προηγούμενων ημερών για το κρύο, τις λάσπες, […] για κακές συνθήκες υγιεινής που υφίστανται στη Μόρια οι πρόσφυγες».

  Παράλληλα η Κίνηση καλεί το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση να υλοποιήσουν τα εξής: «Να επιταχύνουν τους ρυθμούς αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας, καθώς και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Να μετακινηθούν κατά προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά. Να επιμείνει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εξασφάλιση στοιχειωδών έστω ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ Μόριας».

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk