• Αναζήτηση
 • Αρχίζει η τελευταία φάση του Κτηματολογίου

  Υπογράφονται άμεσα οι συμβάσεις για την ανάθεση σε ιδιώτες μελετητές της τέταρτης και τελευταίας φάσης κτηματογράφησης (KTIMA-16), η οποία αντιστοιχεί στο 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας.

  Υπογράφονται άμεσα οι συμβάσεις για την ανάθεση σε ιδιώτες μελετητές της τέταρτης και τελευταίας φάσης κτηματογράφησης (KTIMA-16), η οποία  αντιστοιχεί στο 43% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος της ΕΚΧΑ, από τις 36 συμβάσεις που πρέπει να υπογραφούν (32 για το KTIMA-16 και τέσσερις από εκκρεμότητες των προηγούμενων φάσεων της κτηματογράφησης) τελικά θα προχωρήσουν οι 31, καθώς για τις υπόλοιπες πέντε υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές.

  Παράλληλα, παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και έναν χρόνο η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του Κτηματολογίου, ο οποίος απαιτείται για να …τρέξει το έργο της κτηματογράφησης.  Το πολυπόθητο κονδύλι των 83,7 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι εξασφαλίζεται από το τρέχον ΕΣΠΑ.  Η πρόσκληση προς την ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ) για την υποβολή προτάσεων έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» τελικά δημοσιεύθηκε  με καθυστέρηση περίπου ενός έτους.
  Η χρηματοδότηση του νέου διαγωνισμού, λόγω του «ψαλιδισμένου» προϋπολογισμού (465 εκατ. ευρώ έναντι 572 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαγωνισμού που ακυρώθηκε) θα προχωρήσει κυρίως με πόρους από τα τέλη κτηματογράφησης, τα αποθεματικά της εταιρείας και την κοινοτική χρηματοδότηση των 83,7  εκατ. ευρώ.
  Το σύνολο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 39 εκατομμύρια. Σήμερα το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί  στο 7,6% της έκτασης της χώρας, καλύπτοντας 10,3 εκατ. δικαιώματα (26,4%). Υπό κτηματογράφηση βρίσκεται περίπου το 24,3% της έκτασης της χώρας που αντιστοιχεί σε 9,9 εκατ. δικαιώματα (25,3%). Η τέταρτη φάση κτηματογράφησης (KTIMA 16) αφορά το 64% της έκτασης της  χώρας και 16 εκατ. δικαιώματα (43%).
  Τέταρτη γενιά κτηματογράφησης
  Ως προς τη …χωροθέτηση του έργου, αφορά κυρίως περιοχές αγροτικές ή ορεινές, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική  Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία  και Θράκη, Βόρειο  Αιγαίο, Νότιο  Αιγαίο  και Κρήτη. Οι συγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνουν 3.979 κοινότητες της χώρας με συνολική έκταση περί τα 83.500 Km2 (64%). Ο πληθυσμός που εμπλέκεται στην κτηματογράφηση και στη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια άτομα (κατοίκους των εν λόγω περιοχών ή πολίτες που έχουν δικαιώματα σε αυτές). Το έργο θα εξυπηρετεί περισσότερες από 276.000 συναλλαγές γης ετησίως στις περιοχές τις οποίες καλύπτει και θα επηρεάζει περί τα 600.000 δικαιώματα.
  Η στρατηγική που θα εφαρμοστεί είναι η εφάπαξ υλοποίηση του έργου μέσω μίας σειράς ανεξάρτητων συμβάσεων, κάθε μία από τις οποίες θα αφορά σε ξεχωριστή γεωγραφική περιοχή. Η όλη διαδικασία θα στηρίζεται σε εκτεταμένη χρησιμοποίηση της γεωδαιτικής, χαρτογραφικής, θεσμικής, οργανωτικής και πληροφοριακής υποδομής που διαθέτει η ΕΚΧΑ και θα στοχεύει στη δημιουργία υψηλής ποιότητας τελικού ψηφιακού αποτελέσματος, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων του επιχειρηματικού και κοινωνικού τομέα.
  Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.
  Κοινωνία