• Αναζήτηση
 • Μέγαρο Μουσικής: Η μουσική απέναντι στο ναζισμό

  Ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως όπλου αντίστασης και αντιδότου στον τρόμο των ναζιστικών στρατοπέδων, προσφέρει η εκδήλωση «H μουσική απέναντι στο ναζισμό» στις 29 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό της καλλιτεχνικής δημιουργίας ως όπλου αντίστασης και αντιδότου στον τρόμο των ναζιστικών στρατοπέδων, προσφέρει η εκδήλωση «H μουσική απέναντι στο ναζισμό» στις 29 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

  Μια βραδιά-φόρος τιμής στους έγκλειστους μουσικούς που ηγήθηκαν της καλλιτεχνικής κίνησης, η οποία εμφανίστηκε στο τσεχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν (Theresienstadt). Ανάμεσά τους και οι εβραϊκής καταγωγής τσέχοι συνθέτες Χανς Κράσα (Hans Krαsa,1899-1944) και Γκίντεον Κλάιν (Gideon Klein,1919-1945), έργα των οποίων θα ακουστούν στην εκδήλωση.

  Τις συνθέσεις δωματίου των Κράσα (Θέμα και Παραλλαγές) και Κλάιν (Τρίο για βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσει το Κουαρτέτο Εγχόρδων L’Anima-Στέλλα Τσάνη (α’ βιολί), Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (β’ βιολί),  Ηλίας Σδούκος (βιόλα) και Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο).

  To πρόγραμμα συμπληρώνει το έργο του Θωμά Σλιώμη «Αόρατο τοπίο» για κουαρτέτο εγχόρδων, που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο ίδιος, πριν από την έναρξη της συναυλίας, θα αναφερθεί στο καλλιτεχνικό κίνημα του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τερεζίν.

  Την περίοδο λειτουργίας του στρατοπέδου, από το 1941 έως το 1945, κρατούμενοι συνθέτες έγραφαν μουσική, δεκάδες μουσικοί ερμήνευαν έργα κλασικής και τζαζ, δάσκαλοι οργάνωναν χορωδίες και δίδασκαν όργανα, φωνητική, αρμονία και θεωρία.

  Ένα πρωτοφανές παράδειγμα της τεράστιας δύναμης του ανθρώπου απέναντι στον όλεθρο, στη βία και στον ολοκληρωτισμό.

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk