• Αναζήτηση
 • «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο» 3 και 4 Νοεμβρίου

  Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο» πραγματοποιείται από τις 3 έως και τις 4 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης: από το χειρόγραφο στο κείμενο» πραγματοποιείται από τις 3 έως και τις 4 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή. Το συνέδριο διοργανώνουν το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και εντάσσεται στο «2017: Έτος Νίκου Καζαντζάκη» με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του και διοργανώνεται στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορου Χαραλαμπάκη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

  Σκοπός του συνεδρίου είναι η μελέτη χειρογράφων του Νίκου Καζαντζάκη, προκειμένου να αναδειχθούν τα πολυεπίπεδα ζητήματα θεωρητικής και εμπειρικής προσέγγισης των χειρόγραφων πηγών. Συγκεκριμένα, η ενδελεχής ενασχόληση των ερευνητών με τη μεταγραφή, την τεκμηρίωση, την επιμέλεια και την έκδοση χειρόγραφων πηγών φανερώνει ποικίλα θέματα, όπως γλωσσικά, υφολογικά, πραγματολογικά και γενικότερα εκδοτικά και φιλολογικά. Στόχος του συμποσίου είναι η σύνταξη ενός «Κανόνα» για τη μεταγραφή και έκδοση αδημοσίευτων ολογράφων του κρητικού συγγραφέα.

  Παράλληλα, θα λειτουργήσει ένα «Εργαστήριο Μεταγραφής Χειρογράφων» το οποίο απευθύνεται στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2017, στην αίθουσα μεταπτυχιακού του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στην Κομοτηνή, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Μαυρέλου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, και του Νίκου Μαθιουδάκη, διδάκτορα Γλωσσολογίας του ΔΠΘ και επιστημονικού συμβούλου των Εκδόσεων Καζαντζάκη.

  Το συνέδριο διεξάγεται στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή. Η τελετή αναγόρευσης του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη ως επίτιμου διδάκτορα θα λάβει χώρα σε ειδική τελετή την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:30, παρουσία των πρυτανικών και κοσμητορικών αρχών.

  Το συνέδριο και το εργαστήριο τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Επιτροπής Ερευνών ΔΠΘ, της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας ΔΠΘ και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας.

  Εκτός από τον τιμώμενο Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, επίτιμη προσκεκλημένη του συνεδρίου είναι η Νίκη Σταύρου, διευθύντρια Εκδόσεων Καζαντζάκη. Θα μιλήσουν: Πίτερ Μπιν, ομότιμος καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ, Γεράσιμος Ζώρας, καθηγητής Ιταλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μόσχος Μορφακίδης, καθηγητής Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Γρανάδας, Χριστίνα Ντουνιά, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Μαυρέλος, αναπλ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Θράκης, Τάσος Καπλάνης, επικ. καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Μαθιουδάκης, δρ Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννης Μητροφάνης, δρ Παιδικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βούλα Βασιλειάδη, υπ. διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων με αρχειακό υλικό για τον Νίκο Καζαντζάκη: Βαρβάρα Τσάκα, Διευθύντρια Μουσείου Καζαντζάκη, Πέτρε Μπεν, Μελετητής του Αρχείου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, Ελένη Κωβαίου, Υπεύθυνη Αρχείων και Κλειστών συλλογών Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα και τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk