• Αναζήτηση
 • Συνέδριο: «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης»

  Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διεξήχθη συνέδριο με θέμα «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης».

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διεξήχθη συνέδριο με θέμα «Οι δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης».

  Στο πλαίσιο του Συνεδρίου περισσότεροι από 30 Έλληνες επιστήμονες παρουσίασαν εργασίες επικεντρωμένες στην μέχρι τώρα πορεία των δημογραφικών μας συνιστωσών (θνησιμότητα, γονιμότητα, γαμηλιότητα – διαζυγία και μεταναστευτικές ροές ) σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, δίδοντας έμφαση τόσο στην εξέλιξη των μεταβλητών αυτών στην διάρκεια της των τελευταίων ετών όσο και στις προοπτικές εξέλιξης του πληθυσμού μας.

  Οι συμμετέχοντες εξετάζοντας τις διάφορες πτυχές του «δημογραφικού» στη χώρα μας, ανέδειξαν ταυτόχρονα την σχετική αδράνεια των δημογραφικών μας δομών και τις άμεσες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις τους σε πλήθος τομέων, επιπτώσεις που αρχίζουν όλο και περισσότερο να προβληματίζουν όχι μόνον την κοινή γνώμη και τους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς αλλά και τους έχοντες την ευθύνη χάραξης πολιτικών.

  Το Συνέδριο αυτό, στο οποίο έδωσε το «παρών» το σύνολο των δημογράφων της χώρας μας, ανέδειξε ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της δημογραφικής παιδείας στις δυο τελευταίες βαθμίδες του εκπαιδευτικού μας συστήματος (δευτεροβάθμια και κυρίως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) ως και της δημογραφικής έρευνας που σταθερά υπο—χρηματοδοτείται (δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτουν ερευνητικό κέντρο με εξειδίκευση στον πληθυσμό).

  Ανέδειξε ταυτόχρονα την αναγκαιότητα της στενότερης συνεργασίας της δημογραφικής κοινότητας με την ΕΛΣΤΑΤ η οποία οφείλει να προσαρμόζεται ταχύτερα σε σημαντικές αλλαγές που συντελούνται σε μια σειρά πεδίων συλλέγοντας τα προσήκοντα για τις αναλύσεις δεδομένα.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk