• Αναζήτηση
 • Μουζάλας: Να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους

  «Να γίνονται δεκτοί πρόσφυγες από περισσότερες χώρες, εκτός της Συρίας, και να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Να γίνονται δεκτοί πρόσφυγες από περισσότερες χώρες, εκτός της Συρίας, και να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρώπης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

  Στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ακόμα γίνεται διαχωρισμός βάσει της υπηκοότητας, των χαρακτηριστικών και άλλων κριτηρίων, ενώ προτεραιότητα είναι το ίδιο το παιδί. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, ο μικρός αριθμός μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων.  Ο υπουργός, παράλληλα, ζήτησε από την ΕΕ να «χαμηλώσει το προσφυγικό προφίλ», καθότι -όπως είπε- έως τώρα το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, που γίνονται δεκτοί για μετεγκατάσταση είναι Σύροι (75%), λιγότερο Ιρακινοί και ακόμα πιο λίγοι από το Αφγανιστάν και άλλες χώρες.

  Ο κ. Μουζάλας συμπλήρωσε πως «καλό θα ήταν η ΕΕ να δείχνει την αλληλεγγύη της, μετεγκαταστώντας τον κόσμο κατευθείαν από εκεί που βρίσκονται ήδη πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, όχι μόνο από τις χώρες υποδοχής της ΕΕ. Μόνο έτσι θα χτυπήσουμε το κύκλωμα των διακινητών».

  Αναχώρησαν 234 πρόσφυγες με προορισμό τη Γαλλία

  Με ανάμεικτα συναισθήματα αναχώρησαν με ειδική πτήση τσάρτερ 234 πρόσφυγες από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Λυών της Γαλλίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – Γραφείο Ελλάδας. Με προσδοκία για τη χώρα, όπου θα οργανώσουν ξανά τη ζωή τους, αλλά και σκεφτικοί για το νέο «άγνωστο», που ανοίγεται μπροστά τους.

  Όσοι, πάντως, από αυτούς μίλησαν αναφέρθηκαν με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τους κατοίκους της και ανέφεραν πως θα τους λείψει.

  Παρόντες ήταν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, και ο επικεφαλής του ΔΟΜ – Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο.

  Ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τη γαλλική Δημοκρατία, που ανταποκρίθηκε, όπως δήλωσε, στις υποχρεώσεις της προς τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως με αυτή την ομάδα, συμπληρώνονται συνολικά 22.000 πρόσφυγες που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πρόσθεσε πως ακόμα 5.000 άτομα ετοιμάζονται να μετεγκατασταθούν.

  Ο γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα ευχήθηκε στα παιδιά που προορίζονται για τη Γαλλία καλή τύχη στη νέα τους ζωή και υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση τόσων ανθρώπων αποτελεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης στην Ευρώπη, γιατί «η αλληλεγγύη είναι το αίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

  Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα στη Γαλλία. Ο κ. Σαντεπί υπογράμμισε πως «η συνεργασία με την ελληνική διοίκηση, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπήρξε εξαιρετική».

  «Θα ξαναέρθω στην Ελλάδα»

  Ο 27χρονος Νουρ από το Χαλέπι της Συρίας φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ελλάδα. Έμεινε σχεδόν έναν χρόνο, τρεις μήνες στην Ειδομένη και το υπόλοιπο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

  «Ήταν εύκολο να πιάσεις φιλίες με τον κόσμο, οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι πολύ φιλικοί, μοιάζουμε ως λαοί και η επικοινωνία ήταν εύκολη» περιγράφει και προσθέτει πως «σίγουρα θα ξαναγυρίσω, έχω κάνει φίλους εδώ».

  Στη Λυών φιλοδοξεί να ξαναρχίσει τη ζωή του, που σταμάτησε απότομα πριν λίγα χρόνια. Είχε κατάστημα ρούχων στο Χαλέπι. Όπως λέει, θα προσπαθήσει να δραστηριοποιηθεί και πάλι στον χώρο του εμπορίου, που τον ξέρει καλά.

  Σημειώνεται πως αυτή η μετεγκατάσταση είναι η μεγαλύτερη, που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία, σε μια μόνο πτήση. Η ομάδα απαρτίζεται από 132 ενήλικες και 102 παιδιά. Πρόκειται για 190 Σύρους, 11 Παλαιστίνιους, 27 Ιρακινούς, και 6 άτομα που δηλώνουν απάτριδες.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk