• Αναζήτηση
 • Επί 4 χρόνια δρούσε μεγάλο κύκλωμα παρασκευής αναβολικών

  Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μελή της οποίας παρασκεύαζαν, διακινούσαν και διέθεταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναβολικές ουσίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μελή της οποίας παρασκεύαζαν, διακινούσαν και διέθεταν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναβολικές ουσίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Τα μέλη τους δήλωναν άνεργα με μηδενικές φορολογικές δηλώσεις αλλά διέμεναν σε πολυτελής κατοικίες και μετακινούνταν με πανάκριβα αυτοκίνητα. Για τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα viber καθώς θεωρούσαν πως δεν θα εντοπιστούν από τις διωκτικές Αρχές ενώ χρησιμοποιούσαν και κωδικούς. Επίσης τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονταν από Κίνα και Βουλγαρία.
  Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Ανδρέας Αποστολόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν μετά από ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Αττική, συνολικά 16 άτομα και συγκεκριμένα 15 ημεδαποί ηλικίας από 23 έως 63 ετών καθώς και 26χρονη αλλοδαπή υπήκοος Ρωσίας, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης.»
  Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος σημείωσε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «δραστηριοποιούνταν και στη διακίνηση και εμπορία παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών των αναβολικών. Τα παραπάνω σκευάσματα χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν πληρούνταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες παραγωγής και αποθήκευσής τους, ενώ με βάση την αξιολόγηση των υποδομών και τον όγκο των ανευρεθέντων προϊόντων, προκύπτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλης δυνατότητας εγκληματικό δίκτυο.»

  Ο κ. Χρονόπουλος συμπλήρωσε ότι «από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2013, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους. Πιο αναλυτικά, η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο πυρήνες – υποομάδες. Ο πρώτος πυρήνας ήταν επιφορτισμένος κυρίως με την στην κατ’ επάγγελμα διακίνηση και εμπορία των αναβολικών, τα οποία προμηθεύονταν από τον δεύτερο πυρήνα, ο οποίος είχε αναλάβει την παρασκευή και αποθήκευση των σκευασμάτων.»

  Συγκεκριμένα, όπως είπε, τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να διασφαλίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους, είχαν συστήσει δύο πλήρως εξοπλισμένα παρασκευαστήρια – εργαστήρια και αποθηκευτικό χώρο στην Αττική, ενώ για την κατασκευή των ετικετών των συσκευασιών, χρησιμοποιούσαν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ως τυπογραφείο. Τα μηχανήματα για την παραγωγή ήταν υπερσύγχρονα, τελευταίας τεχνολογοίας και εκτιμάται πως είχαν την δυνατότητα ακόμη και για βιομηχανική παραγωγή.
  Επιπροσθέτως «για τη διακίνηση των σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν Ιδιωτικής χρήσεως επιβατικά αυτοκίνητα, τόσο ιδιοκτησίας τους, όσο και άλλων προσώπων, ενώ για τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων χρησιμοποιούσαν και φορτηγά οχήματα. Επιπλέον, για τις αποστολές των δεμάτων, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, (όπως Ισπανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Αγγλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Ρουμανία, Μεξικό κ.α.), χρησιμοποιούσαν εταιρείες ταχυμεταφορών και μεταφορικές, ενώ προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτισή τους με αυτές, δήλωναν ψευδή στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας ή επωνυμίες ανύπαρκτων νομικών και φυσικών προσώπων.»
  Το πρωί της Τρίτης αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση στους χώρους που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αναβολικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, πρώτες ύλες για την παρασκευή των σκευασμάτων και των συσκευασιών τους, μηχανολογικός εξοπλισμός, χρηματικό ποσό 35.000 ευρώ και 101 χρυσές λίρες, χειρόγραφες σημειώσεις με οδηγίες και δοσολογίες για την παρασκευή αναβολικών, έγγραφα τραπεζικών συναλλαγών και αποδείξεις πληρωμής και σφραγίδες διαφόρων επιχειρήσεων.
  Επίσης, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «το χρηματικό ποσό των 309.600 ευρώ, 40 λίρες Αγγλίας, 153 LEI Ρουμανίας, απαγορευμένα αναβολικά σκευάσματα, δύο πιστόλια με τέσσερις γεμιστήρες, εκ των οποίων το ένα με αλλοιωμένο σειριακό αριθμό, 102 φυσίγγια, δύο πιστόλια κρότου-λάμψης,  48 φυσίγγια κρότου, 4 κάλυκες διαμετρήματος 7.62 mm, φυσίγγιο διαμετρήματος 7.62 mm, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, πολλά έγγραφα και σφραγίδες.»

  Το σύνολο των κατασχεθέντων ουσιών και σκευασμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.000.000 τεμάχια, ενώ με βάση τις προσδιορισμένες τιμές πώλησης, εκτιμάται ότι η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ και οι διαφυγόντες φόροι (Φ.Π.Α. και φόρος εισοδήματος) από την πώλησή τους ξεπερνούν τα 3.000.0000 ευρώ.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk